Yapay zeka meteorologlardan daha iyi performans göstermeye başladı

Yapay zeka meteorologlardan daha iyi performans göstermeye başladı

Yapay zeka hayatın her alanında gelişirken bazı endişeleri de beraberinde getirmeye devam ediyor. İşte tüm detaylar.

DeepMind araştırmacıları tarafından geliştirilen “GraphCast” adı verilen makine öğrenimi tabanlı hava durumu tahmin programı, 10 gün boyunca hava durumu değişkenlerini bir dakikadan kısa sürede tahmin edebiliyor. Bir raporda bilim insanları, GraphCast’in %90 doğrulama oranıyla geleneksel hava durumu tahmin teknolojilerinden daha iyi performans gösterdiğini vurguluyor. Yapay zeka destekli hava durumu tahmini programı, test zamanındaki ve altı saat öncesindeki değişkenleri içeren “Dünya’nın hava durumunun en son iki durumunu” alarak çalışıyor. GraphCast bu verileri kullanarak altı saat içinde hava durumunun ne olacağını tahmin edebiliyor.

Yapay zeka meteorologlardan daha iyi performans göstermeye başladı

Pratikte yapay zeka, gerçek dünyada uygulanabilirliğini zaten gösterdi. Araç, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Lee Kasırgası’nın Long Island’a inişini olaydan 10 gün önce tahmin ederken, o dönemde meteorologlar tarafından kullanılan geleneksel hava tahmini teknolojileri geride kalmıştı. Standart hava durumu simülasyonlarıyla yapılan tahminler daha uzun sürebilir çünkü geleneksel olarak modellerin doğru tahminlerde bulunabilmesi için karmaşık fizik ve akışkanlar dinamiğini hesaba katması gerekiyor.

Hava durumu tahmin algoritması, hava durumu modellerini hız ve ölçek açısından tahmin etmede iyi performans sergiledi. Algoritma son verilerle yeniden eğitilebildiği için bilim insanları, aracın iklim değişikliğiyle uyumlu daha büyük değişikliklerle örtüşen hava durumu düzenlerindeki salınımları tahmin etmede daha iyi olacağına inanıyor.

Gelecek sene iPhone’lara App Store dışında uygulama yüklenebilecek