Yağmur damlalarından elektrik üretmek hayal değil

Yağmur damlalarından elektrik üretmek

Çevre kirliliği ile ilgili alınabilecek önlemlerden birisi de yağmur damlalarından elektrik üretmek gibi çılgın fikirlerdir. Bu tür bitkiler sayesinde çevreyi kirleten enerji kaynaklarından uzak durmak mümkün hale gelecek.

Yenilenebilir enerji kullanımı, iklim değişimine karşı atılması gereken en önemli adımlardan arasında yer alıyor. Bilim insanlarının yağmur suyu kullanarak elektrik üretmek istemesi yeni değil. Ancak şimdiye kadar verimli bir yolu kimse keşfedemedi. Şimdi ise en etkili çözümlerden biri bulundu. Yağmur damlaları ile elektrik üreten bir jeneratör yapıldı.

Yağmur damlalarından elektrik üretmek büyük getiri sağlayacak

Hong Kong Şehir Üniversitesi araştırmacıları, yağmur damlalarından yüksek voltaj almak için etkili transistör tarzı bir yapı kullandı. Bu yapı için jeneratör ile bağlantı kurularak elektrik akışı sağlandı.

Yağmur damlalarından elektrik üretmek yeni

Yeni yapılan bu jeneratör, tek bir yağmur damlasından 140 V veya 100 küçük LED ampulü aydınlatmaya yeterli gücü üretme kapasitesine sahip. Araştırmacılar, geliştirilen yeni jeneratörün önceki jeneratörlerden binlerce kat daha fazla güç yoğunluğu aktardığını ifade ediyor. Geliştirilen tasarım, bir alüminyum elektrodu, “yarı kalıcı” elektrik yüküne sahip bir malzeme olan PTFE (teflon) katmanlı bir indiyum kalay oksit elektrotla bütün hale getiriyor. 

Yağmur damlası, PTFE/kalay yüzeye çarptığında, iki elektrodun birleşmesini sağlayarak kapalı devre sistemi kendisini yeniliyor. Böylece depolanan yükler de açığa çıkmış oluyor. Sizce yenilenebilir enerjiler ile ilgili daha başka ne tür çalışmalar yapılabilir?

En ucuz hibrit ve elektrikli otomobiller 2020 Ocak