Xiaomi ve Tencent veri ihlali ile suçlanıyor!

veri ihlali

Yine Çin ve yine bir veri ihlali. Bu sefer Xiaomi ve PUBG Mobile’ın yayıncısı olan Tencent, yasa dışı olarak veri ihlali yapmak ile suçlanıyor.

Veri toplama ve sızdırma konusunda kötü bir şöhrete sahip olan Çinli firmalar, her geçen gün patlamaya devam ediyor. Huawei’nin veri toplaması ile Trump tarafından suçlanmasının ardından şimdi de Xiaomi ve Tencent patladı. PUBG Mobile‘ın yayıncısı olan ve EA gibi dev firmaların hissedarı olan Tencent ile Xiaomi, Çin hükümeti tarafından suçlanıyor.

Çin’in kendi firmalarını suçlaması bu olayın ne kadar ciddi ve gerçekçi olduğunu gözler önüne seriyor. Çin hükümetine göre; Xiaomi’nin dijital finans uygulaması Xiaomi Finans ve Tencent’in QQ ve QQ Reading uygulamaları en çok veri ihlali yapan uygulamalar arasında yer alıyor.

Xiaomi Apple’ı açık ara farkla geride bıraktı

Çin, özellikle geniş bir kullanıcı tabanına sahip olan uygulamalar olmak üzere mobil uygulama gizlilik ihlallerini azaltmak için çaba sarfediyor.

Geçtiğimiz ay; MIIT, mobil uygulamalarda yasa dışı veri toplama uygulamalarına ve kullanıcı gizliliği koruma sorunlarına karşı atılım yapmıştı. Bu atılım ile kurallara uygun olmayan uygulamaların kara listeye alınacağı ve durdurulacağı belirtilmişti.

veri ihlali

MIIT’in bulduğu 41 uygulamanın zirvesinde Xiaomi ve Tencent’in uygulamalarının yer alması bu iki firmaya olan bakış açısını değiştirecek gibi görünüyor.

Çin’in ulusal pazara açılması için en önemli şey olan gizlilik sorunu çözmesi gerekiyor. Çin hükümeti de bunun için çabalıyor. Ancak bu bir anda olacak bir şey değil. Zaman içerisinde bu tip uygulamalara ve veri sızdıran Çinli firmalara yaptırımlar uygulanarak gizlilik sorunu ortadan kaldırılabilir.