WhatsApp’a yasak şoku geldi!

whatsapp mobil

Dünyanın en popüler mesajlaşma servisi WhatsApp, Brezilya’da yasaklanıyor. Söz konusu yasaklama kısa süreli olsa da dünya genelinde büyük yankı uyandırdı. Yasaklamaya ait detaylar haberimizde.

whatsapp-mobil

Facebook tarafından satın alınan ve bugün dünyanın en popüler mesajlaşma servisi olan WhatsApp, dünya genelince milyonlarca kullanıcıya hitap ediyor. İnternet üzerinden ücretsiz mesajlaşma ve telefon görüşmesi imkanı sunan uygulama şimdiye kadar hukuksal boyutta pek gündeme gelmemişti. Ancak durum şimdi biraz farklı.

WhatsApp’ın son dönemlerde ücretsiz telefon görüşmesi özelliği Brezilya’da bir telekomünikasyon şirketinin dikkatini çekmiş gibi görünüyor. Şirket, WhatsApp üzerinden telefon görüşmesi yapmayı “yasadışı” olarak nitelendiriyor ve bu özelliğin yasaklanması gerektiğini söylüyor. Kısa bir süre önce yapılan ankete göre Brezilya’da akıllı telefon kullanıcılarının %93’ü mesajlaşma uygulaması olarak WhatsApp’ı kullandığı bilgisi verilmişti. Bu durum operatörü rahatsız etmiş olması çünkü servisin yasaklanmasını talep ediyor. Tabii diğer yandan internet üzerindeki mesajlaşmaların takip edilememesinin bir güvenlik zafiyeti oluşturduğuna dair de iddialar mevcut.

Mahkeme bu noktada şirketi haklı buldu ve WhatsApp’tan herhangi bir yanıt alamayınca servisi 48 saatliğine yasaklama kararı aldı. Yasak şimdiye kadar WhatsApp’a yapılan ilk müdahale olacak. Servisin kısa süreli kullanılamayacak olması diğer mesajlaşma uygulamalarının kullanıcı sayısını da artırmaya başladı. Sadece Telegram, bu haber ile birlikte 1 milyon yeni Brezilya kullanıcısına kazandı. WhatsApp’ın CEO’su Jam Koum ise bu durumu “Brezilya’nın kendini dünyanın geri kalanından izole etmesi.” olarak değerlendirdi.

Türkiye’nin Facebook raporu açıklandı! – 2015