WebAssembly Projesi ile 20 Kat Hızlı Tarayıcı

webassembly

Google, Microsoft ve Mozilla geleceğin en iyi tarayıcısını kullanıma sunabilmek için WebAssembly Projesi için bir arada çalışıyorlar.

Netscape‘in kaynak kodunu açmasıyla ortaya çıkan, ve ilk kurulduğundan beri Netscape’in ağ tarayıcıları için kullandığı kod ismi olan Mozilla; Google ve Microsoft ile geleceğin en iyi web tarayıcısını oluşturmak üzere WebAssembly Projesi üzerinde çalışmalarına hız kazandırdı.Çalışmları alanında lider olan Google ve Bill Gates‘in Microfsoft’Mozilla ile bu projede çalışacak. Proje konusunda ekonomik sorun yaşanılmayacağı aşikar.WebAssembly (veya wasm) projesi kapsamında web tarayıcılarında kullanılacak ve 20 kat daha yüksek performans sağlayacak bir bytecode oluşturulması öngörülüyor.

webassembly

Bytecode yani taşınabilir kod olarak bilinen kodlar bir yorumlayıcı tarafından çalıştırılabilir ve aynı zamanda makine diline derlenebilir.Komutlar yazılım tarafından işlendiği için, oldukça karmaşık olabilirler, ancak alışılagelmiş donanım komutlarına benzemezler. Bu dev şirketlerin oluşturacağı bytecode yapılacak geliştirmeler sayesinde web uygulamalarının normal uygulamalar kadar hızlı çalışabilmelerini sağlayacak. Web tarayıcıları bugün kodları yorumlamak, sayfalardaki dinamik içerikleri ve formları sunabilmek için JavaScript’ten faydalanıyorlar. Bu işlevlerin yükleme sürelerinde asm.js yoluyla bazı geliştirmeler yapılmıştı, ancak .NET gibi bytecode tabanlı sistemler daha üst kalitede performans sunabiliyor.

WebAssembly şu an yapım aşamasında olduğundan ve kullanıcıların bü yüzden tercih etmeyeceği için aradaki boşluğu wasm‘yi Mozilla‘nın yaygın desteğe sahip asm.js‘sine dönüştüren bir script sunmaya hazırlanıyorlar.Kısa süre içerisinde ise projenin tamamlanması ve gün yüzüne çıkarılması düşünülüyor.