Waymo robotaxi hizmetini resmen başlatıyor!

Waymo

Kaliforniya merkezli otonom araç geliştirme şirketi Waymo önümüzdeki ay dünyanın ilk robotaxi hizmetini başlatacağını açıkladı. İşte detaylar.

2009 yılında Alphabet Inc. bünyesindeki Google’ın basit bir otonom araç projesi olarak başlayan Waymo, 2016 yılında bağımsız bir kuruluş haline geldi ve otonom sürüş teknolojilerinde hızla yükseldi. Aralık ayında dünyanın ilk robotaxi hizmetini içeren bir ticari program başlatmayı planlayan Kaliforniya merkezli şirket, bu alanda doğrudan Uber ve Lyft gibi ABD’li dev ulaşım şirketleri ile rekabet etmeyi planlıyor. Dünya bir ilk olacak olan robotaxi hizmeti Waymo dışındaki tamamen yeni bir marka altında faaliyet gösterecek.

Waymo’nun robotaxi hizmeti vereceği marka sır gibi korunuyor!

Şirket sözcüsü dünyada bir ilk olma özelliğine sahip bu hizmetin hangi marka adı altında vereceğini açıklamadı. Hizmetin hangi tarihte tanıtılacağı ile ilgili henüz net bir tarih yok. Sadece Aralık ayında başlayacağı biliniyor.

İlk etapta müşterileri hizmete alıştırmak adına sürücülü olarak başlayacak olan robotaxi hizmeti dünyada bir ilk olması ve alışılagelmiş hizmetlerin dışında olması sebebiyle bir süre tedbirli ve temkinli şekilde yürütülecek. Tabii bazı gönüllü müşteriler hizmeti sürücüsüz alma şansına da sahip olacak. Bu sayede hizmet dünyanın sürücüsüz taksi hizmeti hızla test edilecek ve şirkete eksikler ile ilgili geri bildirim yapılacak.

Waymo 16 milyon kilometreyi tamamladı!

Büyük ölçüde Chrysler Pacifica minivan filosu ile yürütülecek olan robotaxi hizmeti zamanla modellere göre fiyatlandırılacak. Ancak başlangıçta Uber ve Lyft ile rekabet edebilecek fiyatlara sahip olması bekleniyor. Öte yandan Waymo böyle bir hizmetin dünyada bir ilk olması bakımından bu alanca öncü konumunda. Sistem zamanla belli bir standarda oturacaktır. Zaten şirketin her yaptığı bir standart olacak ve oyuna sonradan katılan şirketler standartlara uymak zorunda kalacak. Waymo da bu alanda öncü olmanın verdiği avantajlarını kullanacak ve her şartta rakipleri karşında 1-0 önde olacak.

Son olarak şirketin robotaxi filosunu genişletmek için önümüzdeki birkaç yıl boyunca 62.000 hibrid Chrysler Pacifica minivan ve 20.000 tam elektrikli Jaguar I-Pace SUV satın alacağı biliniyor.

Waymo