VW Golf ve Jetta İkinci El İnceleme!

vw golf

Kompakt sınıfta kullanılmış bir otomobil almak isteyenlerin ilk aklına gelen modellerin başında VW Golf ve Jetta geliyor.

Yollara 1974 yılında çıkan ilk Golf, aynı zamanda kompakt sınıfın doğuşunu da simgeliyor. VW, Golf IV’ü tasarlarken üçüncü nesil Golf’ün siluetini bozmamaya özen göstermiş. Özellikle kapılardaki büyük sac yüzey ve kalın C sütunu otomobilin çok sağlam görünmesini sağlıyor. Golf IV dışarıdan bakıldığında hemen her versiyonunda aynı görünümü sunmasından dolayı eleştirilmişti.

100 HP’lik versiyonla GTI bile aynı görünüme sahipti. Kendi sınıfındaki en geniş iç mekanlardan birini sunan Golf IV’ün kokpiti bir üst sınıftaki o dönemki Passat’ı andırıyor. Düz hatlı kokpitte sert köşelerden kaçınılmış. 1.8 lt’lik versiyonda 1.6 lt’den farklı olarak üç kollu sportif direksiyon simidi kullanılmış. Golf, güvenlik ve konforu başarılı bir şekilde bir arada sunan yumuşak karakterli bir süspansiyon sistemine sahip.

vw jetta 5 2 0l engine alberton south africa free classifieds muamat 98240841141613428

Virajlarda yana yatan otomobil kolay kolay izinden sapmıyor. Elektronik diferansiyel kilidinin (EDL) olduğu versiyonlarda kilit oranı düşük olduğu için kullanımdaki faydaları çok fazla hissedilmiyor. Golf IV’ün ABS ve EBD destekli fren sistemi önde hava kanallı olmak üzere 4 diskten oluşuyor.

Boyutlarıyla döneminin kompakt sınıf sedanları arasında ortalama bir boya sahip olan Jetta, ilk bakışta çok fazla benzerlik görülemese de aslında Golf IV platformu üzerine geliştirilmiş. Jetta’nın platformu, motorlarıve yürüyen aksamı gibi kokpiti de Golf’ten alınmış. Kaliteli malzeme ve işçiliğiyle dikkat çeken Bora’nın Türkiye pazarında, bagaj hacminin getirdiği avantajdan dolayı tutulduğu da bir gerçek. Türkiye’ye ilk ithal edilen ve 16 inçlik jantlara sahip olan modeller tercih edilebilir.

Dördüncü nesil Golf ile Türkiye’de adeta yeniden doğan Volkswagen, Golf V’i 2004 yılında Türkiye’de satışa sunmuştu. Golf V, üç ve beş kapılı karoser seçeneklerinde çok zengin donanım listeleriyle satılıyordu. Hala da durum farklı değil. Dördüncü nesile göre çok daha dinamik görünen Golf V, eskiden kalan ana hatlarını gizlemiyor. Kalın ve dik C sütunu bu hatların en belirgin olanları.

Golf V, boyutları bakımından yerini aldığı modele göre önemli farklılıklara sahip. Dingil mesafesi (2578 mm) 67 mm uzatılan Golf V, dördüncü nesilden 55 mm daha uzun (4204 mm), 24 mm daha geniş (1759 mm) ve 41 mm daha yüksek (1485 mm) bir yapıya sahip. Audi A3 ile birlikte VW Touran’ın da üretildiği PQ35 kodlu platform üzerine geliştirilen Golf V’in burun yapısında ilk dikkat çeken unsurlar, geniş ön alt spoyler, iki lensle daha saldırgan bir görünüm kazanan farlar, üç şeritli ızgara, kullanılmadığı zaman kaput ile ön cam arasına gizlenen silecekler oluyor.

Golf V’in gövdesinde güvenlik anlamında da ciddi çalışmalar yapılmış. Gövdenin dinamik sertliğinin bükülme direnci yüzde 15 ve esneme direnci de yüzde 35 arttırılmış.

Plastik ve işçilik kalitesi konusunda da yer yer eski neslin gerisinde kalan Golf V, buna rağmen sınıf standartlarının üzerinde kalmayı başarıyor. Tüketicilerini beklenmedik ölçüde yüksek kaliteye alıştıran Golf, bu tip eleştirileri almaya hazır olmalı.

Marvel Sızıntının Kaynağını İstedi