Vodafone, Qualcomm ve Xiaomi 5G teknolojisiyle etkileyici indirme hızına ulaştı

vv2

Avrupalı ​​telekomünikasyon devi Vodafone, çip üreticisi Qualcomm ve akıllı telefon üreticisi Xiaomi, saniyede yaklaşık 1,8 gigabit (Gbps) indirme hızına ulaşan yeni 5G teknolojisinin başarılı bir şekilde test edildiğini duyurdu.

Almanya ve İspanya’da gerçekleştirilen testlerde, mevcut 256 QAM sisteminin geliştirilmiş hali olan 1024 kare genlik modülasyonu (QAM) adı verilen daha verimli bir veri iletim yöntemi kullanıldı. 1024 QAM, her bir iletimde daha fazla verinin sıkıştırılmasına olanak sağlayarak kullanıcılar için daha hızlı indirme hızları sağladı.

Test cihazı olarak, Qualcomm’un Snapdragon X75 5G Modem-RF Sistemi ile donatılmış Xiaomi’nin en son amiral gemisi 14 Ultra kullanıldı. Sonuçlar, konumlara göre biraz farklılık gösterdi. Almanya’da yapılan testlerde, 600 metrelik bir mesafede ticari bir ağda yaklaşık %20’lik bir verim iyileştirmesi kaydedildi. Ancak, İspanya’nın Ciudad Real kentindeki Vodafone’un 5G test merkezinde, 1,8 Gbps’lik en yüksek indirme hızına ulaşıldı.

vodafone 5G

1024 QAM’ın etkisi sadece hızla sınırlı kalmıyor. Vodafone, bu teknoloji ile hız ve veri çıkışındaki artışın ağ kapasitesini artırarak alışveriş merkezleri gibi kalabalık alanlarda daha fazla kullanıcıyı destekleyebileceğini belirtti. Teorik olarak, 1,8 Gbps hızın ideal koşullarda %25’e kadar kapasite artışı sağlayabileceği iddia ediliyor.

Qualcomm’dan Dino Flore, “Vodafone ve Xiaomi ile Almanya ve İspanya’da gerçekleştirdiğimiz başarılı denemeler, 5G teknolojisiyle mümkün olanın sınırlarını zorlamaya devam ettiğimizin kanıtıdır,” dedi.

Vodafone, bu yeni teknolojinin 2025 yılına kadar yaygın olarak kullanılmasını bekliyor. Ancak, mevcut tüm 5G cihazlarının bu teknolojiyle uyumlu olmayabileceğini belirtmek önemli.

WhatsApp, Android Beta ugulamasına sesli mesaj transkripsiyon özelliği ekledi