Veri merkezleri suyun altına taşınacak: Çin dev projeyi açıkladı

veri merkezi trendi

Yapılan yeni bir çalışma ile birlikte veri merkezleri suyun altına taşınacak. Böylece tarihin en önemli olaylarından bir tanesine tanıklık edeceğiz. İşte konuyla alakalı merak edilen bütün detaylar.

Veri merkezleri giderek daha fazla önem kazanıyor. Çin ise bu alanda çalışan en büyük güçler içerisinde yer alıyor. Ancak ülke bu konuda daha çok su altını tercih ediyor. Peki gerçekten de su altı veri merkezleri hayata geçirilebilir mi? Konu ile ilgili yeni iddialar ortaya atıldı.

Shenzhen‘de bir teknoloji firması olan Highlander bu konudaki çalışmalarına başladı. Dünyanın ilk sualtı ticari veri merkezi tesisi böylece Çin tarafından yapılmış olacak. Tahminlere bakılırsa 5 yıl içerisinde bu proje tamamlanmış hale gelecek. Hedef olarak 100 adet veri merkezi kabini oluşturulacak.

Veri merkezleri suyun altına gönderilerek bir ilk başarılacak

Küresel çapta bakıldığında bu proje daha önceden Microsoft tarafından denenmişti. Natick projesi olarak bilinen bu proje kapsamında veri merkezleri su altına kurulmaya başlandı. Ancak bu konuda çok büyük aksaklıklar ortaya çıktı.

veri merkezleri suyun altına

Büyük sunucuların karbon nötr bir veri merkezi şeklinde oluşturulması aslında yeşil enerji sağlıyor. Bu, işin sadece bir tarafı. Ayrıca 5G ve 6G gibi projeler çok daha kolay bir şekilde uygulanabilecek. Veri akışının katlanarak artması su altı sunucularını neredeyse zorunlu hale getirdi.

Samsung Wacom ile Galaxy Book Pro 360 S Pen’i için 10 yıllık ortaklığını kutluyor

Şimdilik konuyla ilgili çalışmalarını devam ettiren sadece Çin değil. Aynı zamanda ABD en büyük araştırma ve geliştirme yapan ülkeler arasında yer alıyor. Ayrıca Avrupa Birliği tarafından veri merkezleri ile ilgili yeni çalışmalar var. Peki sizce veri merkezlerinin su altına kurulması önemli bir etki oluşturabilir mi?