Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin en sıcak gezegeni olan Venüs’ün atmosferinin derinliklerindeki bulutlarda, yaşam belirtisi olabilecek fosfin ve amonyak gibi elementler buldular.
Bu keşif, Hawaii’deki James Clerk Maxwell Teleskobu’nun (JCMT) Venüs projesi ile NASA’nın 1978’de fırlatılan Pioneer Venüs 2 atmosfer sondalarından elde edilen verilerin incelenmesiyle yapıldı.
Londra Imperial College’dan Dr. Dave Clements ve ekibi, fosfin, kükürtdioksit ve su gibi çeşitli molekülleri tespit edebilmek için JCMT-Venüs projesinin verilerini kullandılar. Elde edilen bulgular, Pioneer Venüs sondası verileriyle uyumlu olarak, gezegenin atmosferinin yaklaşık 55 kilometre yüksekliğindeki bulutlarda milyonda bir parça düzeyinde fosfin gazının varlığını gösterdi. Dr. Clements, bu yüksekliklerde fosfin gazı ve diğer moleküllerin bulunmasının, atmosferde bazı tuhaflıklar olduğunu belirtti. Özellikle fosfinin yeni keşfedilen bir madde olduğunu ve atmosferdeki su ve kükürtdioksit miktarlarının zamanla değişiklik gösterdiğini vurguladı.
Araştırma ekibi ayrıca, Pioneer Venüs2 sondalarından elde edilen bilgileri teyit edecek şekilde, gezegenin bulutlarında amonyak bulunabileceğine dair tespitler yaptı. Amonyağın bir kayalık gezegende bulunması, güçlü bir biyolojik imza olarak kabul ediliyor. Cardiff Üniversitesinden Prof. Dr. Jane Greaves, gezegende yaşam bulunma ihtimalinden ilham aldıklarını belirterek, amonyağın asidi nötralize etmenin bir yolu olarak kullanılabileceğini ve bu gazın yaşamla bağlantılı olabileceğini ifade etti.
Eylül 2020’de JCMT tarafından ilk defa tespit edilen fosfin molekülleri, Şili’deki Atacama Büyük Milimetre Dizisi (ALMA) tarafından da doğrulanmıştı. Bu son bulgular, İngiltere’deki Hull Üniversitesinde yapılan Ulusal Astronomi Toplantısı özel oturumunda sunuldu.
Bu keşif, yaşam olduğunu kanıtlamasa da, burada amonyağın nasıl oluştuğunu anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini gösteriyor. Bilim insanları, atmosferdeki bu gizemli moleküllerin varlığını ve değişimlerini incelemeye devam ediyor.
Tesla, her 30 saniyede bir tane Model Y üretiyor