Fenerbahçe Spor Kulübü, bir ilke daha imza atıyor. Dijital sanata yatırım yapmak isteyenler için Vakt-i Fener tablosunun en önemli iki parçasını NFT olarak satışa sunuyor.
Fenerbahçe Spor Kulübü ve Fenerbahçe USA Derneği’nin ortak çalışmalarıyla hayata geçen, New York’ta yaşayan mix medya/kolaj konsept sanatçısı Burak Karavit çalışması olan sanat eseri Vakt-i Fener’in 2 önemli parçası açık arttırma ile NFT olarak satışa çıkıyor.
‘Tarihin Sanatı’ olarak kabul edilen; gelecek nesillere Fenerbahçe tarihini aktaran bir görsel atlas niteliğinde olan Vakt-i Fener’in, Fenerbahçe logosunun 5 aşamalı geçiş yaparak Atatürk portresi ve 103 gollü şampiyonluğumuz gibi iki önemli parçasının Fenerbahçe USA Derneği’nin düzenleyeceği baloda NFT olarak satışa çıkacak olması, dijital sanat kavramının spor dünyasındaki yansıması olacak.
Vakt-i Fener eserinin iki önemli parçasına sahip olmak isteyen Fenerbahçelilerin özel bir ilgi ve talebiyle karşılanması beklenen NFT’lerin satışından elde edilecek tüm gelir bu özel akşamda Fenerbahçe Spor Kulübüne aktarılacak.
Vakt-i Fener Tablosu Hakkında:
Vakt-i Fener Tablosu, Fenerbahçe ilklerini bizlerle buluşturan, bir asrı aşan şanlı tarihimizi kronolojik olarak görsel dille anlatan eşsiz bir sanat eseridir.
Fenerbahçe Spor Kulübü ve Fenerbahçe USA Derneği ortak çalışmalarıyla yürütülen ve New York’ta yaşayan mix media/kolaj konsept sanatçısı olan Burak Karavit tarafından hayata geçirilen eser, 2,28 m eninde, 1.16 m yüksekliğindedir. C Print fotoğraf baskı tekniği ile üretilmekte ve 18 mm ahşap üzerine asit içermeyen çift taraflı bantlarla sıvanmaktadır. Ortasında yer alan 3 boyutlu (Lenticular) malzeme ile iki farklı iletişim materyali birlikte kullanılmakta ve eser bu yapısıyla dünyada bir ilke imza atmaktadır.
Eser, Fenerbahçe’nin bir asırdan fazla olan geçmişini 1907’lerden bugüne uzanan anılarını, tüm başkanlarını, tüm branşlar ve kilometre taşlarını, kronolojik sırayla saat mekanizması yönünde işleyen bir sistem ile anlatmaktadır.
Çalışmanın iki boyutlu olan ilk bölümü; 1.676.000 fotoğraf ve 400.000’e yakın yardımcı görsellerin elden geçirilmesi ve 2 milyonu aşkın görsel arasından 900 adet fotoğrafın sanatçı tarafından tek tek restore edilmesi veya renklendirilmesiyle oluşturulmuştur.
Ortada yer alan ve eserin kalbi olan bölümü ise 3D Lenticular tekniğiyle tasarlamıştır. Bu üç boyutlu alan soldan sağa ilerleyen (Akan Görüntülü / Flip Animation) bir kinetiğe sahiptir. Fenerbahçe logosu 5 aşamalı geçiş yaparak Atatürk portresine dönüşmektedir. Animatik olarak tanımlayacağımız bu kısımda Fenerbahçe logosu kolaj tekniğiyle toplamda 6600 adet görsel kullanarak hazırlanmıştır.
Eserin tamamlanması yaklaşık 1,5 yıl sürmüş, sanatçı çalışmanın ilk 6 ayında Fenerbahçe tarihini çeşitli kaynaklardan derin ve detaylı şekilde incelemiş ve özümsemiştir.
Vakt-i Fener, çağımızı yansıtan dijital bir çalışma olmakla birlikte, her bir eserin farklı kodlar ile imzalanması ve alıcısına özel hale getirilmesinden kaynaklı ‘biriciklik özelliği’ taşımaktadır. Sınırlı sayıda kişiyle buluşacak bu eser, özel üretim ahşap kutusunda, orijinal mühür ve sertifikası ile birlikte, Fenerbahçe’nin kronolojik tarihinin görsel sunumunu anlatan kitapçık eşliğinde sanat severin adresine büyük bir titizlikle teslim edilmektedir. Kuşaklara aktarılacak bu paha biçilmez çalışma, gelecek nesillere tarihimizi aktaran bir görsel atlas niteliğindedir. Fenerbahçe Spor Kulübü için ‘Tarihin Sanatı’dır.