Uydu Sahibi Ülkeler Tutuştular!

esa ssa neo artistimpression1

ABD ve Avrupa’da yeni kurulan “uzay şirketleri”nin gözünü astreoid madenciliğine dikmesi, uzayda gizli gizli casus uydular dolaştıran ülkelerin alarma geçmesine neden oldu.

esa_ssa_neo_artistimpression1-1024x625[1]

Astreoid madenciliği bugün kulağa bilimkurgu gibi geliyor olsa da, bu amaçla kurulan veya kurulmak üzere olan şirketler ve bunlar, önümüzdeki 20 yıl içinde, dünyaya yakın geçecek olan astreoidlerde bulunan altın veya diğer değerli madenleri çıkarıp dünyaya getirmek üzere hazırlık yapıyorlar. NASA’nın uzaydaki dev astreoidlerin üzerine minik uzay gemileri indirmesinin arkasındaki asıl nedenlerden biri de bu amaç… Astreoidlere ilk ulaşacak olan ülke, ve elbette o ülkenin desteklediği maden şirketi, ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacak yüklü miktarda uzaylı madenle dünyaya geri dönecek.

Bu senaryoda yer alacak olan ve Elon Musk gibi iş adamları tarafından geliştirilmiş uzay gemileriyle madencilik yapacak şirketlerin sayısı arttıkça, Rusya, Çin, ABD, İngiltere, Almanya, Hindistan, Japonya, Fransa gibi, uzayda gizli casus uyduları bulunduğu “tahmin edilen” ülkelerin söz konusu uydularının açığa çıkması hatta maden şirketinin gemileriyle bir çarpışma yaşaması ihtimali ortaya çıktı. Her biri milyarlarca dolarlık çok pahalı ve ileri teknoloji ürünü uzay araçları olan bu gizli casus uyduların, ülkelerin savunma ve istihbarat operasyonlarında önemli bir rolü bulunuyor.

Uzay madenciliği yapmak için sık sık yörüngeye çıkıp inecek olan uzay gemileri nedeniyle casus uyduların keşfedilmesi riski de artacak ve şimdi bu senaryoyu dikkate alan ülkeler, kara kara ne yapacaklarını düşünüyorlar.

Hatta Kaliforniya Teknoloji Enstitisü ve İspanya’daki Madrid Üniversitesi’nden bilim insanları, casus uyduların keşfedilmeseler bile risk altında olduklarının altını çiziyorlar zira uzay madenciliği yapacak gemilerin dünya yörüngüsüne girerken beraberinde, astroidden kalkış sırasında uzay gemisinin çekim kuvvetine kapılarak dünya yörüngesine kadar gelecek minik zerreciklerin, dünya yörüngesinde dönmeye başladıklarında, casus uydular kadar normal uydulara da zarar verecek küçük mermi parçalarına dönüşeceğini vurguluyorlar. Diğer bir deyişle, dünyanın yörüngesinin çok temiz kalması gerekiyor ve uzay madenciliği, tüm uydu sistemi için çok büyük risk teşkil ediyor.

 

Son Bir Yılda Ortalığı Dağıtan Dev Güvenlik Krizleri