Çin uzaydaki uydularına yakıt ikmali yaptı

roket

Uzaya uydu gönderebilmek artık pek çok devletin sahip olduğu bir teknoloji. Ancak uzaydaki uydulara yakıt ikmali yapabilmek dünyada sadece birkaç devletin yeteneği arasında yer alıyor. Çin de şimdi ilk kez uydularına yakıt ikmali yaparak bazılarının değeri milyarlarca dolar olan değerli uyduların ömrünü uzatmayı başardı.

Uydular, yakıtları bittiğinde dünya yörüngesinde amaçsızca dolaşan uzay çöplerine dönüşüyorlar. Dolayısıyla çok uzun bir süre için uydular, dünyadan yakıt tanklarına koyulan yakıt dayandığı sürece çalışmaya devam ettiler. Ancak ABD ve Rusya uyduların ömrünü uzatmak için onlara uzayda yakıt ikmali yapabilecek teknolojiler geliştirdikten sonra uyduların kaderi de değişti.

Ne var ki, dünya yörüngesinde çok yüksek hızda dönerken, çok küçük objeler olan uyduları yakalayıp onlara yakıt ikmali yapabilmek kolay bir iş değil. Bu teknolojik ömrü dolmuş eski uydulara birkaç sene daha kazandırmak için, uzaya her çıkışında infilak etme riski olan roketlerle astronotların hayatını tehlikeye atmak da mantıklı bir çözüm olmadığı için ABD bu işlem için Elon Musk’ın Space X şirketi tarafından geliştirilmiş insansız uzay gemileri olan insansız robotik roketleri kullanıyor. Artık Çin’de insansız Tianyuan-1 roketleri ile bu işlemi gerçekleştirebilme yeteneğine sahip oldu.

Uydulara yakıt ikmali yapabilme teknolojisi aynı zamanda, uzayda ölümcül tehlikeler yaratan uzay çöplerinin sayısını azaltmak için de önemli. Uydular yakıt ikmali sayesinde daha uzun yıllar çalışmaya devam ederken, ömrü tamamlanan artık kullanılmayan uydular da bu teknoloji sayesinde uzayda yakalanarak dünyaya indirilebilecek. Böylece uzay çöpüne dönüşmeleri engellenebilecek. Ayrıca teknolojinin daha da geliştirilmesi sayesinde yakın gelecekte insansız ve yapay zekalı küçük uzay gemilerinin dünya yörüngesinde dönmekte olan ve yörüngeleri devamlı izlenen milyonlaca küçük uzay çöpünü yörüngeden toplaması mümkün görünüyor.

ABD ajanı milyonlarca liralık Bitcoin çalmış!