Üst düzey liderlerin yapay zekâ teknolojilerine nasıl bakıyorlar

Çin yapay zeka çalışmaları

Her dört yöneticiden üçü yapay zekâ teknolojisini en etkili yeni teknoloji olarak görüyor.

 Üretken yapay zekâ (AI) son yıllarda hızla küresel çapta bir sansasyona dönüştü. Bu teknolojinin toplum, istihdam, siyaset, kültür ve iş dünyası üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin tahminler neredeyse ger gün haberlerde yer alıyor.

İş dünyası liderleri de bu fırsatları yakından takip ediyor ve üretken yapay zekânın gerçekten oyunun kurallarını değiştireceğine inanıyor.  KPMG de bu gerçekten yola çıkarak iş dünyasındaki üst düzey liderlerin bu dönüştürücü teknolojiye nasıl yaklaştığını gözler önüne seren “Üretken Yapay Zekâ – 2023″ raporunu hazırladı.

Raporda, farklı sektörlerden ve bölgelerden 300 yöneticinin katıldığı anket verilerinin yanı sıra  yapay zekâ, teknoloji etkinleştirme, strateji ve risk yönetimi danışmanlarının görüşlerine de yer veriliyor.

sosyal medya yapay zekâ

En etkili teknoloji yapay zekâ olacak

Rapora göre iş dünyası liderleri, üretken yapay zekânın ortaya çıkarabileceği yetenek ve fırsatlara büyük ilgi duyuyor ve bunun müşterilerle etkileşim kurma, işlerini yönetme ve gelirlerini artırma biçimlerini yeniden şekillendirme potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.

Sektörler genelinde katılımcıların yüzde 77’si, önümüzdeki 3 ila 5 yıl içinde işletmeler üzerinde en büyük etkiye sahip olacak yeni teknoloji olarak üretken yapay zekâyı gösteriyor.

Bu teknolojiyi yüzde 39 ile gelişmiş robotik, yüzde 31 ile kuantum bilişim, yüzde 31 ile artırılmış gerçeklik/sanal gerçeklik, yüzde 30 ile 5G ve yüzde 29 ile blok zinciri gibi diğer teknolojiler takip ediyor.

Yapay zeka

İlk yapay zekâ çözümleri

Ankete göre katılımcıların yalnızca yüzde 9’u üretken yapay zekâyı hâlihazırda uygulamaya sokmuş olsa da işletmelerin büyük bir çoğunluğu (yüzde 71) ilk üretken yapay zekâ çözümünü 2 yıl veya daha kısa bir süre içinde uygulamayı planlıyor.

Katılımcıların yüzde 64’ü, yine 3-5 yıl içerisinde üretken yapay zekânın işletmeleri üzerindeki etkisinin orta düzeyde olmasını beklerken yüzde 64’ü bu teknolojinin işletmelerinin rakiplerine karşı rekabet avantajı kazanmasına yardımcı olacağına inanıyor.

Yöneticiler, üretken yapay zekânın etkisinin en çok inovasyon, müşteri başarısı, teknoloji yatırımı ve satış/pazarlama gibi kurumsal alanlarda görülmesini bekliyor. BT/teknoloji ve operasyonlar, katılımcıların şu anda işletmelerinde üretken yapay zekâyı uygulamak için araştırdıkları ilk iki birim olarak öne çıkıyor.

ChatGPT-5 yapay zeka

Yöneticiler yapay zekâyı iş gücünün yerine kullanmayı düşünmüyor

Rapor, yöneticilerin üretken yapay zekânın iş gücü üzerinde önemli bir etkiye sahip olmasını beklediklerini, ancak bu teknolojiyi çoğunlukla iş gücünün yerine kullanmak yerine iş gücünü artırmanın bir yolu olarak gördüklerini de gösteriyor.

Ancak yöneticiler, bazı iş türlerinin risk altına girebileceğinin ve işlerin yeniden tasarlanması konusunda etik hususlar olduğunun da farkındalar. Katılımcıların yaklaşık dörtte üçü (yüzde 73) üretken yapay zekânın üretkenliği artıracağını, yüzde 68’i insanların çalışma şeklini değiştireceğini ve yüzde 63’ü yeniliği teşvik edeceğini düşünüyor.

Zaman içinde bu teknoloji, işverenlerin yüksek vasıflı çalışanlara olan talebi karşılamasını ve çalışanların zamanını form ve rapor doldurmak gibi rutin görevlerden daha yaratıcı ve stratejik faaliyetlere kaydırmasını sağlayabilir. Buna karşın yöneticiler olumsuzluklara karşı da tetikte.

Katılımcıların yüzde 46’sı, üretken yapay zekâ araçlarının bazı işlerin yerini alabileceği durumlarda iş güvencesinin risk altında olacağına inanıyor. Katılımcılara göre en savunmasız pozisyonlar muhtemelen idari roller (yüzde 65), müşteri hizmetleri (yüzde 59) ve yaratıcılık (yüzde 34) olacak.

yapay zeka

Yapay zekânın önünde hala bazı engeller var

Raporda yapay zekânın sunduğu fırsatların yanı sıra önündeki engeller hakkında da bilgilere yer veriliyor. Ankete göre yapay zekâ uygulamalarının önündeki en büyük engeller nitelikli yetenek eksikliği, maliyet/yatırım eksikliği ve işlerle ilgili net bir durumun olmaması gösteriliyor.

Organizasyonel engeller bir yana plansız, kontrolsüz üretken yapay zekâ uygulamalarının en kötü senaryoları düşünüldüğünde, yöneticilerin bu teknolojiyi hemen uygulamak için kendilerini hazırlıksız hissetmeleri şaşırtıcı görünmüyor.

Çünkü iş dünyasında günümüzün en önemli varlığı güven ve bu güven tehlike altında. Yöneticilerin büyük bir çoğunluğu (yüzde 72), üretken yapay zekânın paydaş güveninin oluşturulması ve sürdürülmesinde kritik bir rol oynayabileceğine insansa da neredeyse yarısı (yüzde 45), uygun risk yönetimi araçlarının kullanılmaması durumunda bu teknolojinin işletmelerine duyulan güvenini olumsuz yönde etkileyebileceğini de söylüyor.

Call of Duty serisinde sırada yeni Black Ops oyunu var