Üniversitelerin etki oranları ile ilgili birçok tartışma yürütülüyor. Özellikle son dönemlerde Türkiye’nin bu alanda başarı elde edememesi kayıp olarak görülüyor. Ancak bu yıl sıralamaya ilginç bir üniversite girdi.
Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedefleri parçası olarak devam ettirilen 2021 üniversitelerin etki oranları listesi açıklandı. Listede üniversitelerin sahip olduğu bazı detaylar ele alındı. Böylece etki oranları tam olarak ortaya çıkarılmış oldu. Buna göre prestij ve yayınlanan makale sayısı tarzında kimi değişkenler hesaba katıldı.
Ortaya çıkan detaylara göre 94 ülke ve bölgeden 1115 üniversitenin sıralamaya alındığı ifade edildi. Buna göre sıralamada zirvedeki isim bile aslında kafa karıştırıcı. Hatta Türkiye’den sıralamaya üst kısımda katılan üniversite bile hayret uyandırdı. Hadi gelin bu son derece ilginç sıralamaya birlikte göz atalım.
Türkiye’nin üniversite etki oranı tahmin edilenden çok daha düşük
Öncelikle Türkiye’nin üniversiteleri ile ilgili etki oranlarının son derece kötü olduğunu söylemek gerekiyor. Özellikle çok az üniversitenin bu sıralamaya girebilmesi bunu rahatlıkla gösteriyor. Listenin zirvesinde ise Manchester Üniversitesi yer alıyor. Onun hemen ardından Sidney Üniversitesi ve RMIT üniversiteleri ikinci ve üçüncü olarak burada yer alıyor.
Ülke bazında bakmak gerekirse sıralamada en fazla üniversitesi bulunan ülke Rusya olarak karşımıza çıktı. Buradaki 75 üniversite ciddi bir konum elde etmeyi başardı. Onun hemen ardından Japonya 73 üniversite ile ikinci sırada bulunuyor. Bu her iki ülke gerçekten de iyi bir performans sergiledi.
Üniversiteler açılıyor! Fakat bazı şartlar var
Listeye genel olarak bakıldığında Arizona Eyalet Üniversitesi ve La Trobe gibi üniversitelerin de yer aldığı görülüyor. Türkiye’den ise ne yazık ki hiçbir üniversite ilk 100 içerisine giremedi. Sadece Abdullah Gül Üniversitesi 101 ila 200 aralığında yer alabildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi eğitim kurumları 300 ila 400 aralığında yer alabildi. Peki siz Türkiye’nin bu performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?