UNESCO eşi benzeri görülmemiş bir çalışmaya imza atacak. Şirket çalınan tarihi eserler için bir müze oluşturuyor. İşte tüm detaylar.
The Guardian’ın haberine göre Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), çalıntı kültürel eserlere adanmış dünyanın ilk sanal müzesini kurmayı planlıyor. Bu projenin temel amacı, kültürel varlıkların yasadışı ticareti ve kültürel mirasın korunmasının önemi konusunda toplumda farkındalık yaratmak. Müzenin 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Müzeyi ziyaret edenler, eserlerin ayrıntılı 3 boyutlu temsillerinin yer aldığı sanal alanları keşfedebilecek. Her esere, tarihi ve yerel toplulukların içgörüleri de dahil olmak üzere kültürel önemini açıklayan bilgiler eşlik edecek.
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay: “Çalınan her eserin veya parçanın arkasında, üzerinde çalışılması mümkün olmayan ve artık unutulmaya yüz tutma tehlikesiyle karşı karşıya olan bir tarih ve kimlik parçası yatıyor. Amacımız bu eserleri yeniden gün yüzüne çıkarmak. Toplumların miraslarına erişim, çalışma ve kendilerini tanıma haklarını ön plana çıkarın ve yeniden sağlayın” ifadelerini kullandı.
Amerikan sivil toplum örgütü Antiquities Coalition’a göre, dünyanın dört bir yanından yağmalanan ve çalınan en önemli eserler arasında, 2009 ile 2011 yılları arasında Yemen’deki Alwan Tapınağı’ndan alınan 3. yüzyıldan kalma kaymaktaşı yazıt ve saldıran bir aslanı tasvir eden fildişi kabartma yer alıyor. 2003 yılında Bağdat Müzesi’nden bir Nubyalı, 1970’lerde Rio Azul, Guatemala’daki bir Maya yerleşiminden çalınan yeşil taş bir maske ve 1988’de Hindistan’ın Rajasthan kentindeki bir tapınak kompleksinden çalınan 5. ila 6. yüzyıllardan kalma bir Varaha heykelciği de oldukça önemliydi. 2,5 milyon dolara mal olacak sanal müzenin geliştirilmesi, uluslararası emniyet teşkilatı Interpol ile ortak bir çalışmayla gerçekleştirilecek.
BMW R 1300 GS : Yeni motoruyla segmentinde standartları belirliyor