CeBIT fuarı geçtiğimiz gün içerisinde açıldı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, açılışta yaptığı konuşmasına ”Bilişim işletmeleri ya akıllarını başlarına alırlar ve imkanları adil bir şekilde paylaşırlar ya da yavaş yavaş sahneden çekilmeye razı olurlar” diyerek başladı.
Yıldırım, konuşmasını, bugün CNR’da bir bilişim şenliği yaşandığını ve fuarın Türkiye’nin son 10 yılda bilişim alanında yol aldığı mesafeyi bir ölçüde yansıttığını söyleyerek başlad. İnsanların kendi elleriyle şehirleri yaşanmaz, yolları ve altyapıyı içinden çıkılmaz hale getirdiğini ifade eden Yıldırım, ”Şimdi artık nüfusun yüzde 77’si şehirlere döndükten sonra yavaş yavaş kafamız dank etmeye başladı. Allah’tan bilişim imdadımıza yetişti. Bilişim bizim işimizi trafikte, şehircilikte, yerelde ve genelde vatandaşlara erişimde, hizmet vermede kolaylaştırıyor” diye konuştu. Bilişimin artık günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olduğuna ve adeta yaşam destek ünitesi haline geldiğine işaret eden Yıldırım, ”Bilişim bugün ailenin ayrılmaz bir parçası. Cep telefonudur, internettir, bunlar olmadan hiçbir şey yapmamız mümkün değil” dedi. Alışkanlıklarla beraber her şeyin de değiştiğini dile getiren Yıldırım, ”Değişimin aslında yaşı da yok. Her gün 13 milyondan fazla vatandaş e-devlet kapısından içeri giriyor. E-devlete girip iş yapan vatandaşlarımızın 500 binden fazlası 65 yaşın üzerinde” bilgisini verdi. Bu değişimin gençlerle başladığını, ancak bütün nesilleri kapsar hale geldiğini belirten Yazıcı, ”Eğer rahat yaşayacaksanız, zamanı etkin kullanacaksanız, işinizde ileri gidecekseniz, verim artıracaksanız, kaliteyi sağlayacaksanız mutlaka bilişimin, teknolojinin imkanlarını sonuna kadar kullanacaksınız. Başka çaresi yok” diye konuştu.
”Eskiden, ‘Yalan dünya’ der geçerdik, ama şimdi ‘sanal dünya’ diyoruz ve geçemiyoruz”
Sanal dünyanın iş, günlük hayat ve geleceğin en önemli belirleyicisi haline geldiğini vurgulayan Yıldırım, ”Eskiden ‘yalan dünya’ der geçerdik, ama şimdi sanal dünya diyoruz ve geçemiyoruz. Sanal dünya ile yaşamak mecburiyetindeyiz” dedi. Teknolojiyi sunumunda bölgesel farklılıkların ortadan kaldırması gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, ”Türkiye’nin doğusu ile batısının bilişim erişiminde aynı seviyeye gelmesi elbette önemli. Hakkari’de yaşayan vatandaşımızla İstanbul’da yaşayan vatandaşımızın aynı hizmete aynı süratle, aynı kalitede erişmesi önemli” değerlendirmesini yaptı. Bilişimin küresel bir alan olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti: ”Bilişimin gelişmesi, küresel barışın ve kardeşliğin gelişmesine de katkı sağlıyor. Savaşların, sorunların daha kolay aşılmasını temin ediyor. Bilişim sayesindedir ki bugün dünyanın neresinde olursa olsun her türlü olay anında ifşa oluyor. Onun için yöneticiler daha dikkatli olmak durumunda. Kararlarını verirken, eylemlerini yaparken 7 milyar dünyanın en az 6 milyarının onları izlediğini, yaptıkları hakkında fikir sahibi olduğunu bilmek zorunda. Ben yaptım oldu anlayışı bilişimle sona ermiştir. Katılımcılık esastır.”
”Sosyal paylaşım sitelerinde Avrupa’nın 2. dünyanın 5. ülkesiyiz”
Bilişimin sunduğu imkanların başka bir alanda bulanamayacağını ifade eden Yıldırım, ”Bir anda bir fikir ve projeyi milyonlar ya onaylar ya da reddeder. Bu altyapıyı ancak bilişim sağlar. Bugün bunu Türkiye başarılı bir şekilde kullanıyor. Sosyal paylaşım sitelerinde Avrupa’nın ikinci, dünyanın beşinci ülkesi konumuna geldik. İnternet kullanımında da Türkiye büyük bir atılım gerçekleşti. Bugün yayınlanan 3. çeyrek sonuçlarına göre Türkiye artık mobil internete toplam kapsamanın yüzde 60’ına erişmiş durumdadır” diye konuştu.
Yakın vadede bilişimle ilgili işletmecilerin karşılaşacağı sorunlara da değinen Yıldırım, ”Bundan sonra Türkçe değil, başka bir dille anlatmaktan başka çare kalmadı. Ya akıllarını başlarına alırlar ve bu imkanları adil bir şekilde paylaşırlar ya da yavaş yavaş sahneden çekilmeye razı olurlar. Ne kadar büyük ve geçmişi uzun bir şirket olursanız olun, sonradan gelenler sizi fersah fersah geçer. Çünkü bilişim ışık hızıyla gidiyor. Hız, bilişimde bereket, karayolunda felakettir” ifadelerini de kullandı.