Uber 350 çalışanını işten çıkardı

uber

Yıllardır hızla büyüyen ve yeni çalışan ihtiyacı bitmeyen Uber 350 çalışanını işten çıkardığını duyurdu. Peki bu ne anlama geliyor? Uber için büyümenin sonuna mı geldik?

Uber’in açıklamasına göre, yemek siparişi teslim servisi Eats’ten, pazarlama departmanından, otonom sürüş ekibinden ve dünya çapındaki bazı çalışanlarından olmak üzere toplam 350 kişinin işine son verildi. Öte yandan, son üç çeyrek finansal dönemde Uber’in işten çıkardığı çalışan sayısı 1100 kişiye ulaştı.

Çalışanlara hisse dağıtmak şirketi zarara soktu

Şirketin CEO’su Dara Khosrowshahi ise çalışanlara bir mektup göndererek durumu açıkladı. Şirket içinde daha verimli bir çalışma ortamı oluşturmak ve doğru insanların doğru rolde çalışmasını sağlamak için bunun gerekli bir adım olduğunu analttı.

Bu gelişmeler, Uber’in artık her yıl onlarca milyar dolar kazanç sağladığı altın günlerinin bittiğinin işareti olarak yorumlanıyor.

Şirket son çeyrekte 5 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Bu giderlerin büyük bölümünün de, çalışanlara vermek zorunda olduğu hisselerden kaynaklanıyor. Ayrıca Uber 350 çalışanı işten çıkartarak bu zarardan kurtulacakmış gib de görünmüyor. Faliyet gelirlerinin hızla artması da beklenmediği için de sonraki çeyreklerde de işten çıkarmalar sürpriz olmayacak. 5 milyar dolarlık zararı kapamak kolay değil.

Henry Cavill The Witcher dizisi hakkında konuştu

Dolayısıyla, şirketin zararın devam etmemesi için çalışanlarını işten çıkarmaktan başka çaresi kalmıyor. Uber’deki bu dev zararın ise Silikon Vadisi’de çalışanlara hisse dağıtmak konusundaki uygulamayı tartışmaya tekrar açması bekleniyor.

Uber XL

Öte yandan Silikon Vadisi çalışanlarının hisse almadığı durumlarda, maaşlarında çok büyük bir artış talep edeceği için bu durumun başlangıçta yüksek geliri olmayan Startup’ları çok zorlayacağı düşünülüyor.