Türkiye’de e-ticaret neden gelişemiyor

e ticaret 2

#İŞBİRLİĞİ

Dünyayı kasıp kavuran e-ticaret çılgınlığı ülkemizde neden bir türlü Avrupa ya da Amerika ortalamasına yaklaşamıyor? İşte konu hakkındaki tüm detaylar.

Artık internet çağında yaşadığımız kabul etmemiz gerekiyor. Günümüzden bir on sene öncesinde tüm ihtiyaçlarımız için evden çıkıp, markete, pazara, bankaya, mağazaya gitmemiz gerekirken, şimdilerde oturduğumuz yerden tek tıkla herşeyin ayağımıza gelmesini sağlayabiliyoruz.

Elbette bu durumun insanları hareketsizleştirdiği ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açıp açmadığı tartışılabilir. Fakat bizim bugün ki konumuz ülkemizdeki e-ticaret kültürünün neden istenilen seviyelere ulaşamadığı.

Öncelikli olarak şunu belirtmemiz gerekiyor. Yeni nesil internet ile içiçe büyüdüğü için gelecekte e-ticaretin kullanım oranı önemli ölçüde artabilir. Fakat şimdilik Amerika’da ve Avrupa’da pek çok ülkenin gerisinde bulunduğumuz gerçeğini de unutmamamız gerekiyor.

Sektör tekelden kurtarılmalı

Aslında ülkemizde e-ticarete oldukça hevesli bir nesil mevcut. Fakat sektörü ele geçiren bazı e-ticaret sitelerinin rahat davranışları, kullanıcıların da hevesini kaçırmakta. Genel olarak sektöre baktığımızda işini hakkıyla yapan siteler olduğunu söylemek mümkün. Fakat bir de madalyonun diğer yüzü var.

Şu anda e-ticaretin zirvesinde bulunan isimlerden biri olan Sahibinden.com yüksek fiyat politikası ve kalitesiz hizmet anlayışı nedeniyle sürekli eleştiriliyor. Şikayetvar.com’u ziyaret ettiğinizde Sahibinden.com ile ilgili pek çok şikayetin olduğunu görebilirsiniz.

Ekran Resmi 2018 12 24 16.35.57

Üstelik bu şikayetlerin pek çoğu mağduriyet odaklı. Yani alıcıdan ya da satıcıdan kaynaklı bir durumdan bahsetmiyoruz. Sadece Sahibinden.com odaklı sorunlardan bahsediyoruz.

Örneğin Sahibinden.com ile ilgili son şikayette, sitenin satıcının parasını alıkoyduğundan bahsedilmiş. Geçmişe baktığımızda da sitenin bu tarz ödemelerde sorun çıkarttığını görebiliyoruz.

Yani site satıcıların parasını alıkoyarak ödeme yapmıyor. Ödemeleri geciktiriyor. Bu şekilde gelen paraların işletilmesi de söz konusu olabilir. Bu şartlar altında Türkiye’deki e-ticaret kültürünün gelişmesi de zaten beklenemez.

Ülkemizdeki e-ticaretin gelişmesi için öncelikli olarak Sahibinden.com mantalitesindeki sitelerden kurtulmamız gerekiyor.

Ekran Resmi 2018 12 24 16.30.22

Bu site kısa süre önce haksız fiyat politikasından ötürü uçuk bir para cezası aldı. Tüm olumsuzluklara rağmen hala bu site Türkiye’nin en büyüğü olduğunu iddia edebiliyorsa, Türk halkı olarak bizde de suç var demektir.

Sahibinden.com’a 10.7 milyon para cezası!

İyi hizmet veren sitelere yönelmek gerekiyor

Peki gerçek anlamda kaliteli hizmet veren hiç mi site yok. Elbette var. Fakat bu siteler henüz bahse konu kalitesiz hizmet anlayışını benimsemiş olanlar kadar tanınmıyor. Zaten e-ticaret siteleriyle ilgili yorumlara baktığınızda da durumu az çok kavrayabiliyorsunuz.

Kısaca özetlemek gerekirse, ülkemizde e-ticaret kültürünün doğru bir şekilde yaygınlaşması biraz da bu sektörde hizmet veren isimlere düşmüş durumda.

e ticaret

Yurt dışındaki e-ticaret sitelerine baktığınızda yüzde 50’lere varan gerçek indirimlerle karşılaşıyorsunuz. Ne yazık ki ülkemizde ise önce fiyat arttırılıp, sonra arttırılan fiyatlar üzerinden indirim yapılıyor.

Bir sitede yüzde 90 indirimli X TL fiyattan satılan bir ürünün, başka bir sitede indirimsiz olarak daha ucuza satıldığına tanık oluyorsunuz. Açıkçası bu tarz oyunlarla bir yere varmak pek de mümkün değil.


Yorumlar kapatıldı.