Türkiye siber güvenlik raporu açıklandı: Durum vahim önlem alın!

Türkiye siber güvenlik raporu

Tüm vatandaşlar için büyük bir öneme sahip olan Türkiye siber güvenlik raporu açıklandı. Hadi gelin herkeste endişe yaratan bu rapora birlikte bakalım.

Harvard Üniversitesi bünyesinde yer alan Belfer Center, büyük ses getirecek araştırmalara imza atıyor ve bulardan biri de Türkiye siber güvenlik raporu oldu. Yeni yapılan bu araştırma, siber güvenlik alanında fazlasıyla savunmasız olduğumuzu gösteriyor. 30 ülkenin 7 farklı alandaki siber güçleri test edildi. Her ne kadar askeri anlamda güçlü olmak büyük değer taşısa bile, yine de siber güvenlik önemini korumaya devam ediyor. Bu alandaki en güçlü ülke ABD oldu. Onun hemen ardından Çin ikinci sıraya yerleşti. Peki Türkiye kaçıncı sırada?

Türkiye siber saldırılara açık

Ortaya çıkan listede ABD’nin puanı 50,24 oldu. Çin ise 41,47 puan alarak ikinci sıraya yerleşti. İngiltere 33,57 alarak 3. olurken Rusya 28,38 puanla 4. sırada yer aldı. Türkiye ise sadece 8 puan alarak 22. sıraya yerleşti. Yani işin özü: Siber güvenlik alanında fazlasıyla savunmasızız.

Türkiye siber güvenlik raporu

Bu liste belirlenirken çok fazla etken hesaplandı. Yabancı devletlerden istihbarat alma konusunda 27 puanda kalan Türkiye, Gözetleme yeteneği açısından da 20 puan alabildi. Siber güvenlik konusunda bilgi ortamının kontrol edilmesi büyük bir önem taşıyor. Mesela e-devlet gibi bir sistemin hacklendiğini bir düşünsenize? Bütün vatandaşların bilgileri olduğu gibi yabancı grupların eline geçebilir.

Bu arada araştırma yapılırken Kuzey Kore ve İsrail gibi ülkelerden yeteri kadar bilgi toplanamadı. Bu durum listeyi az da olsa etkiledi. Türkiye’nin siber güvenlik altyapısına gelecek olursak, kendiniz de bazı ek önlemler alabilirsiniz. En basitinden iki faktörlü doğrulama yapmak biraz da olsa güvenliğinizi artırabilir. Sizce siber güvenlik konusunda yeteri kadar güvende miyiz? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.