Türkiye Paris İklim Anlaşması konusunda önemli bir adım atıyor

iklim değişikliği dünya nüfusunu

Türkiye Paris İklim Anlaşması ile ilgili son derece önemli bir gelişmeye imza atıyor. Küresel çapta en fazla destek gören anlaşmalardan birisinin de bu olduğunu söyleyebiliriz. İşte konuyla alakalı detaylar.

Özellikle son dönemlerde küresel çevre politikalarına önem göstermek zorunda kalan Türkiye Paris İklim Anlaşması hakkında büyük bir adım atmaya hazırlanıyor. Son 10 yıl içerisinde çok net bir şekilde görülen iklim değişikliği dünya ülkelerini harekete geçirmişti. Böylece önemli bir anlaşma imzalandı.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı dahilinde imzalanan İklim Anlaşması ile birlikte birçok ülke karbon emisyonunu azaltmaya yönelik bazı adımlar atacağını söyledi. Türkiye bu anlaşmaya 6 yıl sonra katılıyor. Böylece sanayi üretimi başta olmak üzere önemli değişikliklerin fitili ateşlendi.

Türkiye Paris İklim Anlaşması için hazırlıkları tamamlayacak

Küresel sera gazı salınımının yüzde 55 gibi bir bölümü 55 ülke tarafından oluşturuluyor. Kasım 2016 tarihinde 55 ülke ile başlayan serüven ilerleyen dönemlerde yeni boyutlara ulaştı. Anlaşma dahilinde 197 ülke ve özerk yönetim yer alıyor.

Türkiye Paris İklim Anlaşması

Küresel çapta bakıldığından bu anlaşmaya birçok ülkenin dahil olduğu görülüyor. Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye gibi ülkeler haricinde neredeyse herkes bu anlaşmayı kabul etti. 22 Nisan 2016 tarihinde New York’ta anlaşma imzalanmasına rağmen Türkiye taraf olmadı. Böylece bu konu yeniden gündeme oturdu.

İklim değişikliği korkutucu sonuçlar doğurabilir! Bilim insanları açıkladı

Anlaşmada taraf olabilmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onay vermesi gerekiyor. Aksi halde anlaşmaya taraf olmak mümkün değil. Bu anlaşma ile birlikte Türkiye’de sanayi faaliyetleri başta olmak üzere birçok sektör yeniden şekillenecek. 2053 yılına kadar 0 emisyon oranı hedefleniyor. Peki sizce Türkiye bu anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirebilecek mi?