Turkey 100 araştırması marka değerlerini ortaya çıkardı

Turkey 100 araştırması

Popüler marka derecelendirme kuruluşları içerisinde yer alan Brand Finance Turkey 100 araştırması sonuçlandı. Zirvede yer alan şirketler adeta gövde gösterisi yaptı. İşte konuyla alakalı merak edilenler.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de markalar ciddi bir öneme sahip. Her geçen gün sayıları artış gösteren değerli markalar ülkeler için ciddi bir değer taşıyor. Mesela ülkemizde Türk Hava Yolları en değerli marka olarak biliniyor. Brand Finance tarafından yapılan araştırmalara bakıldığında da aynı sonuç ortaya çıkıyor.

Türk Hava Yolları’nın güncel marka değeri 1 milyar 605 milyon dolar seviyesinde. Şirketin böylesine yüksek bir değere sahip olması neredeyse her yıl karşılaştığımız bir durum. Bu nedenle açıkçası pek şaşırtmıyor diyebiliriz. Peki listenin ilk 10 sırasında hangi şirketler yer alıyor?

Turkey 100 araştırması marka sıralamasını ortaya çıkardı

Birçok kişinin yakından takip ettiği bu tür araştırmalarda listenin geri kalanı da merak ediliyor. Buna göre Arçelik en değerli ikinci marka olarak karşımıza çıktı. 1 milyar 585 milyon dolarlık marka değerine sahip olan şirketi İş Bankası takip etti. Onun marka değeri ise 1 milyar 193 milyon dolar seviyesinde.

Turkey 100 araştırması

Garanti Bankası ise 1 milyar 190 milyon dolarlık marka değeriyle karşımıza çıkıyor. Turkcell şirketi 1 milyar 61 milyon dolarlık marka değerine sahip ve ilk 10 içerisinde yer alıyor. Ziraat Bankası, Akbank, Yapı Kredi ve Türk Telekom gibi şirketler Türkiye’nin en değerli markaları arasındaki yerini korudu.

En çok alınan markalar bakın hangileri oldu: AVM’ler durumdan memnun!

Genel olarak bakıldığında daha çok bankaların ön planda olduğu görülüyor. Özel şirketler yerine bankaların ön planda olması işin aslına bakacak olursak pek olumlu karşılanabilecek bir durum değil. Türkiye’nin çok daha fazla şirketi küresel çapta ön plana çıkarması gerekiyor. Peki siz bu liste hakkında ne düşünüyorsunuz?