Türk Askeri Uçağını Yazılım Hatası Düşürmüş!

16271861

İspanya’da Türk ordusuna teslim edilmek üzereyken test uçuşunda düşen Airbus A400M modeli askeri kargo uçağının, yazılım hatasından düştüğü ortaya çıktı.

1627186[1]

Yazılımların, dijital teknolojinin dünyaya ve insanlara verebileceği zararlara dair yeni tartışmaların çıkmasına neden olacak gibi görünen üzücü kazanın, uçağın motorlarını kontrol eden yazılımdaki bir “programcı” hatasından kaynaklandığı ortaya çıktı.

Söz konusu kazada uçağı test eden dört askeri personel ölmüştü. Kazadan sonra Türkiye de dahil olmak üzere, Airbus’tan yeni askeri uçak almak üzere olan tüm ülkeler siparişlerini askıya almış, kullanımda olan Airbus A400M modelleri de uçuştan çekilmişti.

Airbus’tan yapılan açıklamaya göre her motorun üzerinde Electronic Control Units (ECU) isimli bir bilgisayar bulunuyor ancak bu bilgisayarları çalıştıran yazılımdaki bir sorunun motorların sağlıklı çalışmasını engelleyerek uçağın düşmesine neden olduğu anlaşılıyor.

Airbus A400M üretim projesi, Türkiye’nin de dahil olduğun, Avrupa ülkelerinin ortak katıldığı 20 milyar dolarlık bir uçak üretim projesiydi. Ancak öyle görünüyor ki, 20 milyar dolarlık bir projedeki yazılımda bile öngürlemeyen, üstelik de sonuçları ölümcül olan hatalar ortaya çıkabiliyor. Şimdi tüm dünya, insanların hayatlarını tamamen dijital teknolojilere teslim etmenin doğru olup olmadığını tartışmaya hazırlanıyor zira Google gibi sürücüsüz otomobil teknolojileri üreten firmalar da, tam aksini savunarak, otoyollardaki trafikten insanları çekip yolları tamamen yazılımlara teslim etmek gerektiğini dile getiriyorlar.

 

4G’de Son Durum Nedir?