TÜİK otomobil raporu için düğmeye bastı

Otomobil dünyasında Hyundai

Otomobil dünyasına ilişkin oldukça ilginç veriler içeren TÜİK raporu, sektöre ilişkin çok önemli sorulara yanıt veriyor.

TÜİK otomobil raporu için düğmeye bastı. Otomobil sektörü, 2022 yılında durağan bir görünüm çizdi, yani en azından bizler böyle biliyoruz. Peki gerçekten de öyle miydi? Aslında TÜİK tarafından açıklanan 2022 otomobil verileri, geçtiğimiz yılın hiç de öyle söylenildiği gibi durağan geçmediğini gösteriyor. Buna göre geçtiğimiz yıl trafiğe kaydı yapılan araç sayısı (yeni / ikinci el toplam) önceki yıla göre yaklaşık %10 oranında artış göstererek 1.269.912 adet olarak gerçekleşti.

Tesla otomobillerinde kritik güvenlik hatası!

Tabi bu sayı içerisinde otomobil, motor, kamyon ayrımı olmadığını belirtelim. Veriyi biraz daha daraltıp 2022 yılı boyunca toplam kaç otomobilin yeni kaydının yapıldığına baktığımız zamansa, bu defa 566.280 adet sayısına ulaşıyoruz. Öte yandan satışı yapılan bu araçların %70,1’i benzinle çalışırken, %18’i dizel, %8,5’i hibrit, %2 LPG ve yalnızca  %1,4’ü elektrikli araçlardan oluşuyor.

Ford elektrikli otomobil

TÜİK otomobil raporu için düğmeye bastı

Bununla birlikte 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle taşıt kütüğüne kayıtlı toplam araç sayısının 26.482.847 adet olduğunu belirtelim. Yine otomobil olarak bu seçeneği daralttığımızda ise bu defa 14.269.352 otomobilin yollarda seyahat ettiğini anlıyoruz. Ancak 2022 satışlarının aksine toplam araçların neredeyse %37’sini dizel araçlar, %35’ini LGP’li araçlar ve %27’sini ise benzinli araçlar oluşturuyor.

Dolar kuru

Türkiye’deki toplam araçların içerisindeki elektrikli otomobillerin payına baktığımız zamansa, oranın yalnızca %0,1 olduğunu görüyoruz ki bu da henüz tamamen elektrikli araç konusunda yol almamız gereken çok mesafe olduğunu gösteriyor.

Sıfır otomobil stokları tükendi! İkinci el araç fiyatları uçtu!