TSMC, yeni bir çip üretim tesisi kurmaya hazırlanıyor

tsnc

Yonga üretimi konusunda lider firmalardan olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.’nun (TSMC), Japonya’da ikinci bir yonga seti üretim tesisi kurmayı planlıyor.

TSMC küresel pazardaki çip sıkıntısını yeni bir üretim tesisi ile bir nebze düşürmeyi hedefliyor. Yeni tesis, on yılın ikinci yarısından itibaren 5 ve 10 nanometrelik çiplerin üretimi için kullanılacak. Japonya, yarı iletken üretim yeteneklerini geliştirmenin, özellikle dijital teknolojilerin artan önemi ışığında, gelecekteki ekonomik büyümesi için önemli olduğuna inanıyor. Bu nedenle, yeni bir TSMC fabrikası, ülkenin gelişmiş yarı iletken imalat endüstrisinin canlanmasına yardımcı olabilir. Nikkan Kogyo’ya göre TSMC’nin Japonya’daki ikinci tesisi yaklaşık 7.4 milyar dolara mal olacak.

TSMC

Tayvanlı şirket, önümüzdeki yıl 12 ve 16 nanometre yarı iletken üretimine başlamak amacıyla Japonya’daki ilk dökümhanesini Kyushu adasında kuracak. Japon hükümetinin TSMC’ye fabrikanın beklenen maliyetinin kabaca yarısı olan 476 milyar yen sübvansiyon teklif ettiği söyleniyor. Üretilen çipleri kullanacak olan Sony Group ve otomobil parçası üreticisi Denso Corp da genişlemeye yatırım yaptı.

Çip üreticisi rapor hakkında bir yetkiliye bilgi vermedi, ancak Ocak ayındaki son üç aylık kazanç çağrısında CEO CC Wei’nin yorumlarına atıfta bulundu. Wei, şirketin Japonya’daki varlığını ikinci bir tesisle genişletmeyi düşündüğünü belirtti.

Hatırlatmak gerekirse firma iPhone’larda kullanılan çiplerin tek üreticisi olarak çip yapım endüstrisinde önemli bir oyuncu. Ayrıca kendi masaüstü bilgisayarları ve dizüstü bilgisayarları için Cupertino firmasının tasarladığı işlemcileri üretmektedir. Tayvanlı firma aynı zamanda Android telefonlarda kullanılan Qualcomm yongalarının büyük bölümünü de üretiyor.

Xiaomi 13 Lite e-Ticaret sitesinde tüm özellikleriyle listelendi