TSMC ABD çip fabrikalarına yatırım yapacak

tsmc

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), görünüşe göre ABD’deki yatırımını yani planlanan yonga fabrikalarını artırmayı hedefliyor. Şirket ABD’nin Arizona eyaletine on milyarlarca dolar daha fazla yatırım yapmayı hedefliyor.

Reuters’ın haberine göre , dünyanın en büyük chip üreticisi, Avrupa’daki görüşmeler dururken bölgedeki yatırımları artırmayı hedefliyor. Malzemeye yakın kaynaklara göre, şirketin yatırım planları, küresel yarı iletken kıtlığı ve ABD ve Avrupa’daki yonga üretimini sübvanse etme planları arasında yakından izleniyor. Farkında olmayanlar için şirket geçen yıl Phoenix, Arizona’da bir çip fabrikası kurmak için 10 milyar ABD Doları ile 12 milyar ABD Doları arasında yatırım yapacağını açıklamıştı. Bu yaşanan çip kıtlığını da önemli derecede azaltacak.

TSMC

Bu ayın başlarında, şirketin yonga fabrikasının sahada planlanan altı tesisten yalnızca ilki olacağı da bildirilmişti. Ayrıca, TSMC yetkililerinin, sonraki tesislerin 3nm tabanlı yonga üretim süreci üretecek gelişmiş bir tesis olup olmayacağını tartıştıkları bildiriliyor. 3nm süreci, şu anda ilk fabrikada kullanılan 5nm teknolojisinden daha gelişmiş ve verimlidir. Kaynaklardan biri, daha gelişmiş 3nm tesisinin 23 milyar ila 25 milyar ABD Doları arasında herhangi bir yere mal olabileceğini belirtti. 

Yeni çip fabrikaları, şirketin ABD hükümetinin sübvansiyonları için Intel ve Samsung Electronics gibi diğer yarı iletken devlerle rekabet etmesini de sağlayacak. Son zamanlarda, ABD Başkanı Joe Biden, yerel yarı iletken imalat endüstrisini büyütmek için 50 milyar ABD Doları artırdığını açıkladı.

MediaTek yeni Dimensity 900 5G SoC’yi tanıttı