ABD’den sonra Birleşik Krallık da devlet görevlilerine ait cihazlarda TikTok uygulamasının kullanılmasını yasakladı.
Bildiğiniz gibi son dönemde internet dünyasında TikTok rüzgarları esiyor. Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu video paylaşım uygulaması, özellikle gençler arasında en popüler uygulama konumunda. Öyle ki uygulama bu gidişle YouTube ve Instagram’ı bile geride bırakacak gibi duruyor. Ancak Çin çıkışlı bir uygulamanın tüm dünyada bu kadar popüler olması tahmin edeceğiniz gibi pek de hoş karşılanmıyor. Bu da şirkete karşı yaptırımları beraberinde getiriyor.
Çin’in kontrolü altındaki bir uygulamanın tüm dünyada bu kadar popüler olmasından rahatsız olan ABD, TikTok’un önünü kesmek için önemli adımlar atıyor. Geçtiğimiz yılın sonunda, uygulamanın devlet görevlilerine ait cihazlarda kullanılmasının yasaklanmasıyla başlayan süreç, uygulamanın ABD’de tamamen yasaklanmasına doğru adım adım ilerliyor. Ancak uygulamaya karşı yaptırım uygulayan tek ülke ABD değil. Genelde politikaları ABD ile eş güdümlü ilerleyen Birleşik Krallık hükumeti de uygulamaya karşı yaptırım uygulamaya başladı. ABD’den sonra Birleşik Krallık da uygulamanın devlet görevlilerine ait cihazlarda kullanılmasını yasakladı.
Son aylarda üst üste gelen bu yaptırım kararları ile ABD, ByteDance’i köşeye sıkıştırmış durumda. Öyle ki bu noktada ByteDance’in yoluna hiçbir şey olmamış gibi devam etmesi pek mümkün görünmüyor. Bu yüzden şirket çözüm yolları aramaya başlamış durumda. Bu noktada iki ihtimal ağır basıyor. Ya TikTok ByteDance’ten ayrılarak, ana merkezi batıda bir ülkede olan bağımsız bir şirket olarak yoluna devam edecek, ya da ByteDance uygulamayı başka bir şirkete satacak.