TikTok banka çalışanlarına yasaklandı

tiktok banka

ABD’nin önemli finansal kuruluşlarından Wells Fargo, ABD istihbaratının TikTok konusundaki uyarılarını ciddiye aldı ve çalışanlarına TikTok kullanımını yasakladı. Peki neler oluyor? ABD şirketleri TikTok’a savaş mı açtı?

Wells Fargo içinde TikTok banka çalışanlarına artık yasaklanıyor. Çalışanların telefonlarından TikTok uygulamasını silmesi istenecek. Bunun nedeni olarak da TikTok’un Çin hükumeti tarafından casusluk olarak kullanıldığı iddiaları gösteriliyor.

TikTok banka çalışanları arasında da yasaklanacak

Banka yönetimi, çalışanların şirket e-postalarına ve diğer şirket servislerine ulaştıkları telefonda TikTok uygulamasının kurulu olmasını istemiyor.

Geçtiğimiz hafta Amazon da çalışanları için böyle bir yasak getirmiş ve tüm çalışanlarına e-posta gönderip TikTok’u silmelerini istemişti. Ancak konunun medyaya yansımasıyla Amazon yöneticileri açıklama yaparak bu e-postanın bir yanlışıkla gönderildiğini, Amazon’da TikTok’un yasaklanmadığını açıklamışlardı. Bu dönüş ise, şirketin Çin ile olan iyi ilişkilerinin bozulmasından çekinmenin sonucu olarak algılanmıştı.

Ancak Wells Fargo’nun Çin hükumetiyle bir alışverişi bulunmuyor ve ABD yönetiminin talepleri daha ağır basıyor gibi görünüyor. Trump yönetimi, TikTok’u geliştiren ByteDance şirketinin Çin tarafından desteklenen ve casusluk yapmak amacıyla uygulama geliştiren bir şirket olduğunu savunuyor.

Amazon TikTok yasağı getirdi mi?

ByteDance gönüllü olmasa bile Çin’deki yasalar nedeniyle uygulamadaki kullanıcıların kontrolünü ve telefonlarından elde edilen verileri Çin hükumetine teslim etmek zorunda. Dolayısıyla, kamu görevlileri, askerler, subaylar, finans ve bankacılık çalışanları, stratejik şirketlerde çalışanlar, Çin’in casusluk amacıyla telefonlarına girmek isteyebileceği hedefler olarak kabul ediliyor.