TIB, Günde 68 Site Kapatıyor!

TIB Gunde 68 Site Kapatiyor

Yapılan araştırmalara göre 2008 yılından beri TİB günde 68 site kapatıyor.

Son dönemlerde oldukça fazla gündeme taşınan yasaklama kararları, rakamların gerçekten ciddi olduğunu gösteriyor.

TIB, Gunde 68 Site Kapatiyor!

Türkiye’de günde ortalama 68 internet sitesi yasaklanıyor. 2008 yılından beri Türkiye’de 77.521 internet sitesi erişime engellendi. 2015 yılının ilk 3 ayında 6.129 internet sitesi yasaklanırken, günde ortalama yasaklanan site sayısı ise 68 olarak belirlendi. Sitelerin yüzde 94’ü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yüzde 1.3’ü savcılık, yüzde 2.9’u mahkemeler tarafından yasaklandı.

Engelliweb verilerinden derlenen bilgilere göre erişime engellenen sitelerin çoğu cinsel ağırlıklı ve porno sitesi. Ancak Türkiye’de sosyal medyaya erişim geçen hafta bir kez daha geçici olarak kısıtlandı. Uygulamaya giren yeni internet yasasıyla beraber, internet sitelerine erişim kişilik haklarının ihlali gerekçe gösterilerek kolayca kısıtlanabiliyor.

Ancak uzmanlara göre mahkemeler, sadece kişilik haklarını ihlal veya özel hayatın gizliliğini ihlalden dolayı URL adresi veya site engellenebiliyor.

90 URL Engelli!

Şehriban Kıraç’ın Cumhuriyet’te yayımlanan haberine göre, eğer teknik olarak URL engellemesi yapılamazsa veya ilgili siteler bu içerikleri çıkaramazsa o sitelere tümden erişim engelleme yapılabilir. 2015 başından itibaren bu yana engellenen URL adresi sayısı 90 olurken yasaklanan video sayısıda 584’ü buldu. 2008 yılından itiaren 139 internet sitesinin erişim engeli kaldırıldı.

BBC Türkçe’ye konuşan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, ana akım medyaya alternatif olarak öne çıkan ve sanal ortamda kullanıcıların kendilerini özgürce ifade edebildikleri, bilgi paylaşabildikleri özgür bir platform olarak görülen Facebook, Twitter, YouTube şirketlerinin Türkiye mahkemelerinin aldığı her karara uyacaklarını söylüyor.

IBM’den Dev Proje!