ThyssenKrupp ‘tan Yatay ve Kablosuz Asansörler

Rope free elevator

Alman teknoloji şirketi ThyssenKrupp, kendinden itmeli, hem yatay hem de dikey olarak gökdelenler boyunca seyahat edebileceğiniz asansörlerin olacağı bir gelecek vaat ediyor.

Maglev’de görülen benzer lineer motor teknolojisi kullanarak oluşturulan MULTI asansör sistemi, kablo olmadan çalıştırılan türünün ilk örneği olacak.

Bina inşaatları doğası geliştikçe, binaların gereksinimlerini ve yüksek hacimli yolcuların ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için asansör sistemleri adapte etmek gereklidir.


MULTI, yatay hareket etmek için bir motor ve dikey hareket için başka bir motor kullanıyor. Sistem, yolcuların bir asansör kabinine her 15 ila 30 saniyesinde erişim sağlayan, saniyede yaklaşık 5 metrede bir döngü içinde hareket birden fazla kabinden oluşuyor.

Schierenbeck’e göre, New York ofis çalışanlarının ortalama 16.6 yılı asansör bekleyerek ve bunun 6 yılı asansörün içinde geçiyor. Şirket, zaman israfını azaltmak düşüncesiyle, MULTI‘nin yüzde 50 oranında asansör ayak izini azaltmak ve yüzde 25 oranında bir binanın kullanılabilir alanının artırabilir olduğuna inanıyor.

İlk MULTI, 2016 yılında test edilmeye başlanacak. Ayrıca bu tarz fikirler ilk olarak ThyssenKrupp’a ait değil. Hitachi çoklu kabin sistemli asansör geliştirirken, ilk kablosuz asansör fikrinin patenti aslında bir Amerikan şirketi olan Magne Motion’a ait.

Nokia’nın Memleketi Finlandiya’dan Puzzlephone