Temel gıda ürünlerinin fiyatları artabilir: Küresel ticaret yolları tıkandı

BogazGemi

Şu sıralar temel gıda ürünlerinin fiyatları ile ilgili bazı kaygılar var. Özellikle su yoları ve diğer ulaşım yollarının tıkanması buna neden oluyor. İşte konuyla alakalı merak edilen detaylar.

Temel gıda ürünlerinin fiyatları her geçen gün daha fazla artıyor. Kahve, bazı bakliyatlar ve tuvalet kağıdı bunlar içerisinde bulunuyor. Fakat tüm bu temel gıda malzemeleri ne yazık ki ulusal olarak üretilemiyor. Bunun yerine daha çok dışarıdan alınıyor.

Mesela Çin üzerinden birçok bakliyat ve temel gıda ürünleri gelebiliyor. Ayrıca yine kahvenin Türkiye’ye ve Avrupa’ya gelişi Afrika ülkelerinden oluyor. Küresel ticaret yolları tam da bu nedenle son derece kritik bir öneme sahip diyebiliriz. Fakat son günlerde Süveyş kanalı ile ilgili yaşananlar her şeyin fiyatının artmasına neden olabilir.

Süveyş kanalı büyük bir sorun yaratıyor

Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz günlerde devasa bir yük gemisi Süveyş kanalını kapatmıştı. Bunun üzerine kurtarma çalışmaları başladı. Böylece tıkanıklığın giderilmesi amaçlanıyordu. Fakat ne yazık ki bunu bir türlü başaramadılar. Şu anda bile Süveyş kanalı tıkalı halde.

temel gıda ürünlerinin fiyatları

Küresel ticaretin yüzde 12 gibi bir bölümünü oluşturan Süveyş kanalı ne yazık ki gemilerin geçmesine müsait değil. İşte tam da bu nedenle birçok ülke temel gıda malzemelerini tedarik etmekte zorlanıyor. Ayrıca pandemi nedeniyle yaşanan tedarik kıtlığı şu anda ciddi miktarda artış gösterdi. Süveyş kanalı her saat milyonlarca dolar kayıp yaşanmasına neden oluyor.

Tatil haberi ulaşım şirketleri için felaket oldu

Kurtarma çalışmaları her ne kadar devam etse bile muhtemelen kahve ve bakliyat gibi bazı temel gıda maddelerinin bu eksiklikten dolayı fiyat artışı yaşayacağı tahmin ediliyor.