#İŞBİRLİĞİ
Son günlerde yaşanan olaylar bizlere bazı şeyleri daha net bir şekilde gösterdi. Teknoloji sektörü tamamen Amerika’nın eline geçmiş durumda. İşte konu hakkındaki ayrıntılar.
Son dönemde yaşanan olaylar, teknoloji sektöründe boy gösteren firmaları da derinden etkiledi. Huawei gibi sektörün zirvesinde olan bir şirkete karşı saf tutan ABD merkezli şirketler, adeta Çinli üreticinin elini ayağını bağladı.
Yeni bir mobil işletim sistemi başarılı olabilir mi?
Peki neden? Gerçekten ABD teknoloji sektörünü tek elinde mi tutuyor? Şimdiye kadar Çin’in teknoloji tarafında dünyanın en büyük gücü olduğunu savunan pek çok otorite vardı. Fakat ABD tarafından uygulanan son yaptırımlar, bu sektördeki gerçek patronun kim olduğunu daha net anlamamıza neden oldu.
Dilerseniz konuyu biraz daha açarak, ABD istemezse teknoloji tarafında yapılamayacak şeylere bir göz atalım.
Nefes almak bile zor
Daha reel olması açısından Huawei’ye yapılan yaptırımlar üzerinden yol alalım. Teknoloji sektörü denildiğinde akla ilk olarak bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve benzeri ürünler geliyor.
Hali hazırda akıllı cihazlarda yaygın olarak kullanılan hemen hemen bütün işletim sistemleri ABD kökenli. Yani PC’lerimizde kullandığımız Microsoft Windows ya da MacOS, telefonlarımızda ve tabletlerimizde karşımıza çıkan iOS, Android ve Windows Mobile gibi tüm işletim sistemlerinde ABD merkezli şirketlerin imzası var.
İşin garip tarafı ise bu isimlerin hiç birisinin karşısında güçlü bir alternatif bulunmuyor oluşu. Hadi işletim sistemi bir şekilde halledildi diyelim. Gelelim teknik donanım kısmına.
Malum dünya üzerindeki pek çok yonga geliştiricisi, genel olarak ARM tabanlı sistemleri tercih ediyor. Gelin görün ki ARM de ABD merkezli.
Örneğin Huawei’nin kendi ürettiği Kirin yonga setleri de ARM mimarisini kullanıyor. Dolayısıyla ARM’den gelen karar, Kirin yonga setinin üretimini de zora sokmuş durumda. Yonga setini başkasından alalım deseniz, Intel, Broadcom ve Qualcomm gibi sektörün dev isimleri de ABD merkezli olarak size cepe almış oluyor.
Hepsini bir kenara bırakalım. Öyle birşey ki ABD istemeyince yapacağını ürüne microSD kart girişi bile ekleyemiyorsunuz. Ne kadar acınası bir durum değil mi?
Teknoloji sektörü adeta tekele düşmüş
Bugüne kadar, daha doğrusu Huawei’nin karşılaştığı bu yaptırıma kadar, Amerika’nın teknoloji sektörüne ne derece hakim olduğu tam olarak belli değildi. Fakat yaşanan son olaylar bizlere gösterdi ki ABD istemedikten sonra kimse teknoloji sektöründe kolay kolay var olamaz.
Şimdiye kadar bu sektörün lider ülkesi gözüyle baktığımız Çin bile şu anda Huawei’yi bu zor durumdan kurtarabilmiş değil. Muhtemelen de kurtaramayacak. Çünkü kartlar son derece açık. Kurallar belli. Huawei’nin tek çıkış yolu, ABD hükümetinden af dilemek.
Sonuç olarak teknoloji sektörünün ABD’nin tekeline girmiş olduğunu net bir şekilde anladık. Öyle ki adamlar isterlerse bir ülkenin en büyük firmasını bile günler içerisinde yerin dibine sokabiliyorlar. Üstelik bu daha başlangıç. Muhtemelen bu işin sonuçları çok daha başka yerlere gidecektir. Yine de bekleyip göreceğiz.
Yorumlar kapatıldı.