Tek kullanımlık pil çağının sonuna geldik mi?

tek kullanımlık pil

İsveçli top köfte restoranları işletmecisi IKEA, dünya çapında bir çağın bittiğine işaret eden önemli bir kararını duyurdu. Köfte restoranları işletmecisi şirket bundan sonra tek kullanımlık pil satmayacak.

Tek kullanımlık pil tüketimi dünya çapında hala büyük bir pazar payına sahip. Pil üreticileri de tek kullanımlık piller sayesinde önemli bir gelir kaynağı oluşturuyorlar. Ancak bu pillerin dünyaya verdiği ekolojik zarar çok büyük boyutlarda. Kullanılmış pillerden sızan zehirli kimyasallar nedeniyle denizler, toprak ve yer altı tatlı su rezervleri suları, binlerce yıl boyunca temizlenemeyecek şekilde kirleniyor.

Tek kullanımlık pil dünyayı zehirliyor

Sadece IKEA tek başına dünya çapında her yıl 300 milyon adet pil satıyor. Şirket şimdi restoranlarından pil satın alan tüm müşterileri için yeniden kullanılabilir pil kullanma çağrısı yapıyor.

IKEA’nın hesaplamalarına göre, yeniden şarj edilebilir bir NIMH pilini 10 kez şarj ettiğinizde, tek kullanımlık bir pil kullanmanın yarattığı sera gazı etkisini izini yok etmiş oluyorsunuz. 50 kez şarj edildiğinde ise tek kullanımlık bir pilin yarattığı toplam çevresel zararı önlemiş oluyorsunuz.

Tesla satış rekoru kırdı! Herkes Tesla alıyor

Bireysel olarak düşünüldüğünde, tek bir kişinin pil kullanma alışkanlığını değiştirmesi çevreye etkisi göz ardı edilebiliyor. Fakat, dünyada her sene milyarlarca insan, milyarlarca tek kullanımlık pili kullanıp çöpe atıyor.

tek kullanımlık pil

Bilgisayar fareleri, harici klavyeler, TV kumandaları, çocukların oyuncakları derken, dünya çapında her yıl onlarca milyar adet tek kullanımlık pil tüketiliyor. IKEA şimdi, ilk satın alma maliyeti biraz daha yüksek olsa da müşterilerini şarj edilebilir piller almaya ikna etmeye çalışacak.

Peki, siz ne düşünüyorsunuz? Köftelerin yanında pilleri de indirimli fiyatlarla satması halinde, IKEA restoranlarına şarj edilebilir pil satın almak isteyenler akın edebilir mi?