Tarih Yazan Klavye

kla4ke8

162 çeşit Kuran-ı Kerim basan Ispartalı bir firma tarafından, bilgisayar ortamında Osmanlıca yazımını mümkün kılmak için Osmanlıca klavyeyi üretti. Firmanın Ar-Ge kuruluşu tarafından geliştirilen Osmanlıca klavye, bu konuda ki büyük bir boşluğu da, böylece doldurmuş oldu.

Üretilen klavye Osmanlıca harfleri barındırmaktadır. Har Osmanlıca harfin karşılığı olarak, Latin harflerde klavyeye eklenmiştir. Osmanlıca klavye internet üzerinden satışa çıkarılmıştır. Hem F klavye olarak hem de Q klavye olarak sunulmaktadır. Klavyeyle beraber yanında CD’si bulunmaktadır. Bu CD yüklenmediği takdirde Osmanlıca yazmak söz konusu olamıyor. Önce klavyenin Osmanlıca uygulaması bilgisayara yükleniyor. Sonra ise hangi klavye tarzını kullanmak istiyorsa kullanıcı, onu belirliyor. Klavye üzerinde hem Türkçe yazı yazmak mümkün hem de Osmanlıca yazı yazmak. Klavyeyi üretenler, tarihçilerin Osmanlıca yazı yazma konusunda ki, ihtiyaçlarına cevap veren bir klavye ürettiklerini söylediler. Binlerce kaynağın taraması ve çevirisi bu klavye ile daha rahat bir hal alacağını bildirdiler.

kla4ke8

 

Harf inkılabından sonra her ne kadar Latin harflerine geçmiş olsak da, Osmanlıca ile olan bağımızı hiçbir zaman koparamadık. Zaten Osmanlıca ile bağımızı koparmak demek, tarih şuurumuzla ilişkimizi koparmak demek olur. Bu da kimliğimizi değiştirmek anlamına gelirdi. Bu nedenle Osmanlıca klavyenin üretilerek satışa sunulması isabet olmuştur. Böylece, tarih ile olan bağlarımız biraz daha sağlamlaşacaktır. Osmanlıca klavye sayesinde Osmanlıcaya olan ilgide de, bir değişiklik olabilir.

162 çeşit Kuran-ı Kerim basan bir firmanın, bu şekilde bir klavyeyi düşünüp, bizlere kazandırması da, çok güzel bir girişimcilik örneğidir.  Şirketin yetkilileri tarafından yapılan bazı açıklamalar var. İleride bu tür bir klavyeye olan ihtiyacın daha da, artacağını söylüyorlar. Çünkü binlerce gönüllü kuruluşun ücretsiz olarak verdiği Osmanlıca derslerine ilgi her geçen sene artmakta olduğunu söylüyorlar. Kendileri de şimdiden bu açığı doldurarak, güzel bir hizmet yaptıklarını anlatıyor. Kendi tarihine yabancı kalmamak için gençlerin Osmanlıcaya olan ilgi ve alakalarının artması bizce de, çok güzel bir durum. Belki de ilerleyen zamanlarda klavyelerin çoğunda hem Osmanlıca hem de Latin harfleri bulunur.