Suudi Arabistan, Skype ve Whatsapp’taki Sesli Arama Yasağını Kaldırdı

Suudi Arabistan Skype ve Whatsapptaki Sesli Arama Yasağını Kaldırdı

Suudi Arabistan Hükümeti, Skype, Whatsapp ve daha birçok uygulamanın sesli arama özelliğine getirdiği yasağı uzun yıllar sonra kaldırmaya karar verdi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, ülkeyi yatırımcılar için cazip hale getirmek için yaptığı bir dizi reform ile Skype ve Whatsapp ve diğer tüm uygulamaların sesli arama yasağını kaldırıyor. Muhafazakar krallık 2013 yılında  internet üzerinden sesli iletişim protokolü (VOIP) olarak bilinin internet telefon görüşmelerini yasaklayarak ülkenin dış dünyayla iletişim kurma özgürlüğünü yasaklamıştı.

Yetkililer yapılan açıklamada ” Dijital dönüşüm, Suudi ekonomisi için başta gelen hedeflerden biri. Bu yasağın kaldırılması özellikle medya ve eğlence endüstrisindeki internet tabanlı işletmelerin büyümesine katkı sağlayacak.” dedi. Yasak Çarşamba günü erken saatlerde kaldırıldı ve vatandaşlar VPN olmadan Skype ve Apple‘ın Facetime uygulamasını kullanmaya başladılar.

Suudi Arabistan genç nüfusu ile kişi başına en fazla sosyal medya kulanım oranı ile Dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıyor.

Suudi Arabistan’ın yeni veliaht prensi Muhammed bin Salman, ülke ekonomisini çeşitlendirmek için iddialı bir ulusal strateji başlattı ve petrole bağımlılığını azalttı. Vizyon 2030 olarak bilinen strateji turizm, eğlence ve telekomünikasyon gibi yeni ekonomik sektörlere hayat vermek istiyor.