Suriye’den Gelen Hesperbot Virüsü

VirusFound

İntenet güvenliği konusunda yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmelerden sürekli sizleri haberdar etmeye çalışıyoruz. Bugünde Türkiye’nin liste başında yer aldığı bir güvenlik sorunu var. Bu güvenlik sorununun Türkiye’de fazlaca gözükmesinin sebebi ise, bölgede yaşanan sıcak zamanlar. Çünkü işin ucunda Suriye’den yayılan bir virüs dalgasının tespit edildiği açıklandı.

Artık savaşların kardan, havadan, denizden zırhlı birliklerle olmayacağı bir zamana doğru gittiğimizi, futuralistler tahmin etmektedirler. Ancak bu sizleri sevindirmesin. İnsan ölümlerinin azalacağı, askerlerin ölmeyeceği bir zamana gidiyoruz resmi, kafanızda belirmiş olmasın. Çünkü daha önce de, söylediğimiz gibi, internet üzerinden yapılan siber saldırılar sonucu, karışan hesaplar, zenginliğine el konular devletler, fakirleşen millet ve yerine getirilemeyen adalet sonucunda, milletlerin ayaklanması, iç savaşların çıkarılmasıyla, devletlerin kendi kendine tükenilmesine sebep olacak bir zamana gitmiş oluyoruz.

VirusFound

 

Tüm bu olumsuz senaryolar üzerinde durup, önlem alan akil adamlar var elbet. Türkiye’de siber tehditlere karşı önlem alma yolunda ilerlemektedir. Yaşanan gelişmelerde sizleri haberdar edeceğiz. Mesela DDOS saldırılarına karşı geliştirilen savunma yazılımını geçenlerde tanıttık, DDOS antroidi… Ama bu sefer Suriye üzerinden gelen Hesperhot adlı virüs, internet kullanıcılarını tehdit etmektedir. Bu virüsün yayılma amacına gelince, internet hesaplarını kaydetmek, bu bilgileri ele geçirmek, dolayısıyla maddi kayıplar yaşatmaktır.

BU virüs E-posta aracılığıyla sızdırılıyor. Kişinin e-mail adresine gelen bir mail, çeşitli kılıflar altında sunulan EXE adında bir dosyanın çalışmasıyla yayılıyor. Bu yayılan virüs, bilgisayarda yapılan işlemleri, kayıt ediyor. Kötü amaçlı kimselerin sistemine aktarıyor. Peki bu duruma maruz kalmamak için ne lazım? Öncelikle e-mailleriniz de, şüphelendiğiniz, size ilk defa ulaşan postaları açmamak, direk silmek geliyor. Bunun yanında e-mail aracığıyla aldığınız dosyaları, güncellemesi yapılmış sağlıklı işleyen bir anti virüs programı ile çek etmek lazım. Bunları yaptıktan sonra gerisi tevekkül artık. Bu virüs tehdidi altında olan ülke, yalnızca Türkiye değil. Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde bu virüsün tehdidi altında. Ama listenin başında, yani tehlikenin en fazla olduğu yer olarak, Türkiye belirlenmiş durumdadır. Bizde Donanım Günlüğü okuyucularını bundan haberdar etmeyi borç biliyoruz. Daha güvenli ve sağlıklı günler herkese….