Android İşletim Sisteminde Risk Devam Ediyor

Android1 shady@dh

Karpensky güvenlik yazılım firması, yaptığı araştırmalar neticesinde, 3 yıldır android tabanlı sistemler için devam eden Obad.a Trojen virüsünün, giderek yayıldığını açıkladı. Karpensky bu virüsün yayıla bilmesinin sebebi olarak ise, hackların yeni bir sistemle çalışmaya başladıklarını söyledi.

Biliyorsunuz ki Obad.a Trojen virüsleri, android yazılımların ilk tehdit altına girdiği virüs türüydü. En azından ilk olarak tespit edilen buydu. Ancak daha sonra Google Androidlerin bu açığını kapatarak, yeni sürümlerinde bu tehlikeyi gidermişti. Google firması bu şekilde açıklamalar yapmıştı. Ancak yapılan araştırmalar neticesinde, açığın kapatılmış olsa da, yeni geliştirilen sistem sebebiyle, android tabanlı akıllı telefonlar hala risk altında. Dediğimiz gibi, açıkların kapatılması için güvenli sistemler oluşturulsa da, kötü niyetli kimselerde, aynı çalışma hızında farklı yöntemlerle güvenlik duvarlarını açabiliyorlar. Bu devran bu şekilde sürüp, gidecek herhalde…

Android1_shady@dh

Zararlı trojenler artık botnetler aracılığıyala yayılmaya başlıyor. Uzmanlar bu şekilde trojenlerin yayılmasına ilk defa rastladıklarını söylüyorlar. Tabi ki sadece botnotler aracışığıyla yayılma söz konusu değil, zaten işi zor kılan da, virüslerin çoklu saldırı sonucunda, çerçeveyi geniş tutarak başarılı olabilmeleridir. BU çoklu saldırılar, güvenlik önlemlerini etkisiz kılıyor. Bu trojen de, sadece botnet ile yayılmayarak, karmaşık bir yapıda karşımıza çıkıyor. Obad.a trojen virüsünün en çok yayılmada başarılı olduğu alan, istenmeyen postalara gelen e-maillerdir. Bu e-mailler genelde borç takibatı şeklinde, postanıza ulaşıyor. Takip linklerine tıkladığınızda ise, virüs sizin aletinize sızmış oluyor. Ancak sızan virüs için inen programın çalıştırılması gerekiyor. Bu ise, bilinçli olan kişilerce fark edildiğinden başarısız oluyor. Ancak, virüsten haberi olmayan için tehlikeli oluyor. Bu saatten sonra istenmeyen postalarınızı daha dikkatli inceleyin. Herhangi bir program cihazınıza indiğinde, tedbirli hareket edin.

Bu virisün bir diğer sızma yolu olarak ise, karşımıza ünlü firmaların sayfasında yapılan oynamalar çıkıyor. Mesela Google Play, veya Facebook gibi çok tıklanan sayfalar kopyalanarak, zararlı virüslerin saklandığı alanlar oluyor. Kişide virüs bulaşma ihtimalinin olmayacağı sayfalarda her zamanki işlemlerini yapıyor. Ancak virüslü olan kopyalanmış sayfa, istenmeyen sonuçların doğmasına sebep oluyor. Bu sebeple çok dikkatli olmalıyız.