Starliner insanlı test uçuşu sürekli olarak ertelenmeye devam ediyor. Helyum sızıntısına rağmen bugün insanlı ilk test uçuşu için fırlatılması beklenen Starliner yine şaşırtmadı.
NASA, arızalı bir valf nedeniyle 6 Mayıs’ta gerçekleşmesi beklenen Starliner uzay aracının insanlı ilk test uçuşunu önce valf sıkıntısı nedeniyle 17 Mayıs’a ertelemişti. Bu sorunun çözümü için başlatılan kapsamlı inceleme sırasında helyum sızıntısı da tespit edildi. Yaklaşık iki haftalık incelemenin ardından NASA, helyum sızıntısına rağmen yeni tarihi 1 Haziran olarak belirledi. Ancak bugün gerçekleşmesi beklenen fırlatma yine bir engelle karşılaştı.
Starliner İnsanlı Test Uçuşu: Hazırlıklar Tamam mı?
NASA astronotları Barry “Butch” Wilmore ve Sunita “Suni” Williams, bu ay ikinci kez Starliner uzay aracından inmek zorunda kaldı. Fırlatmaya dört dakikadan az bir süre kala ortaya çıkan bir sorun nedeniyle uzay aracını terk eden astronotlar, geri sayımın son dakikalarında yerden fırlatma bilgisayarı tarafından otomatik durma sinyali alındı.
NASA, Starliner fırlatma tarihini bu sefer çok fazla ertelemediğini açıkladı. Yeni yapılan açıklamaya göre Starliner, 2 Haziran’da Türkiye saatiyle 19:03’te fırlatılacak. Boeing’den Lauren Brennecke, sürekli farklı nedenlerle ertelenen fırlatma hakkında şu açıklamayı yaptı: “Elbette bu durum hayal kırıklığı yaratıyor ancak bu işin bir parçası. Nihai amaç, değerli kargomuz Butch ve Suni’nin güvende olduğundan emin olmak.”
Starliner İnsanlı Test Uçuşu: Büyük Beklenti
İnsansız test uçuşlarında okyanus yerine karaya inerek bunu başarabilen ilk Amerikan kapsülü olan Starliner’ın insanlı ilk görevinde neler yapacağı büyük bir merakla takip ediliyor. Ancak bugüne kadar insanlı ilk test uçuşu için belirlenen tarihler sürekli ertelendi.
Starliner, NASA astronotları Barry “Butch” Wilmore ve Suni Williams’ı Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) götürecek olan Atlas V roketiyle yarın fırlatılacak. Sizce fırlatma bir kez daha ertelenecek mi? Bu sürekli erteleme süreci, Starliner’ın geleceği hakkında soru işaretleri yaratıyor. Ancak NASA ve Boeing, güvenliği en üst düzeyde tutarak bu zorluğu aşmayı hedefliyor.