Nisan ayında yaşanan patlama sonrası SpaceX hakkında soruşturma başlatan FAA, şirketin Starship roketine uçuş izni vermedi.
Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX, bugün uzay yolculuğu konusunda itici güç haline gelmiş durumda. Bildiğiniz gibi NASA artık kendi roketlerini geliştirmek yerine uzay yolculukları için SpaceX ve Blue Origin gibi özel şirketlerin uzay roketlerini kullanıyor. NASA genelde tercihini Elon Musk’ın şirketinden yana kullanıyor. Çünkü SpaceX’in uzay araçları genelde en güvenilir ve en sorunsuz uzay roketleri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu onların da zaman zaman sorunlar yaşamadığı anlamına gelmiyor.
Nitekim bunun son örneği nisan ayında yaşandı. Hatırlayacağınız gibi SpaceX’in nisan ayında gerçekleştirdiği test uçuşu başarısız oldu ve Starship roketinin infilak etmesiyle sonuçlandı. Bu da Amerikan Havacılık İdaresi FAA’in şirkete karşı bir soruşturma başlatmasına sebep oldu. Bu soruşturmayı nihayet bu hafta tamamlayan FAA, yeni test uçuşları için Starship’e izin vermedi. FAA, Starship uzay roketinin güvenli bir şekilde fırlatılabilmesi için öncelikle tespit edilen sorunların giderilmesi gerektiğine karar verdi.
Havada infilak eden Starship’in parçalarının 1.5 kilometre karelik bir alana yayılmasıyla ortaya çıkan tehlikeyi göz önüne alan Amerikan Havacılık İdaresi, bu riskin ortadan kaldırılması için SpaceX’e 63 maddelik bir düzeltilmesi gereken kusurlar listesi verdi. FAA tarafından verilen liste gereği şirketin hem Starship’in donanımsal yapısında hem de fırlatma rampasında bazı tasarımsal değişikler yapması gerekiyor. Ayrıca kontrol sistemleri ve otonom uçuş sistemi gibi kritik noktalarda da daha detaylı incelemelerin yapılması isteniyor.
Elon Musk’ın uzay şirketinin bir daha test uçuşu yapabilmesi için öncelikle bu listede yer alan eylemleri yerine getirmesi gerekiyor. Şirket ancak bundan sonra Starship ile test uçuşlarına devam edebilecek.