Sözde Çevreciyiz Uygulamada Değil

Türkiye’de kullanılan 165 bin ton ofis kağıdının sadece 200 tonu, binde 1’i geri dönüştürülebilir (recycle) kağıt. Avrupa ülkelerinde yüzde 30 seviyesinde olan geri dönüştürülebilir ofis kağıt kullanımı Türkiye’de yok denecek kadar az.

Ofislerde çevreci yaklaşım gösterilen konuların başında kağıt tüketimini azaltmak geliyor. Kağıt tedarikçilerinin ve kağıt fabrikalarının tüketim raporlarına göre Türkiye’de 2014 yılında 165 bin ton ofis kağıdı ve 500 bin ton ofset kağıdı kullanıldı. Kullanılan 165 bin ton ofis kağıdının sadece 200 tonu yani binde 1’i geri dönüştürülebilir kağıt oldu.

Almanya’da yüzde 88 Türkiye’de yüzde 45

TÜİK verilerine göre Türkiye’de yılda 5 milyon tonun üzerinde bir kağıt tüketiliyor. Türkiye’deki kağıt tüketiminin geri dönüşümden karşılanma oranı yüzde 45. Bu oran Amerika’da yüzde 60, Avrupa genelinde ortalama yüzde 72, sadece Almanya’da ise yüzde 88 düzeyinde (İSO Araştırma Raporu 2014). Ancak Türkiye’de atık olarak toplanan ofis kağıtları tekrar ofis kağıdına dönüştürülemiyor. Türkiye’de geri toplanan ofis kağıtları, hamur yapıldıktan sonra oluklu mukavva olarak değerlendiriliyor.

Xerox

1 ton atık kağıt 17 ağacı kurtarıyor

Aynı zamanda dünyanın en büyük ofis kağıdı tedarikçilerinden biri olan Xerox, atık kağıtların geri dönüştürülmesinin, yeni kağıt üretebilmek için daha az ağaç kesmeyi sağlayacağını belirtiyor. Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) verilerine göre geri dönüştürülen her 1 ton atık kağıtla, 17 ağaç kesilmekten kurtulabilir, environment.about.com adlı çevre sitesine göre, 1 ton atık kağıt geri dönüştürülerek 1.362 litre petrol kullanımının önüne geçilebilir. Aynı zamanda 4 bin kilowatt elektrik enerjisi ve 26 bin 497 litre su tasarrufu da sağlanabilir.

Çevre için ekstra maliyet istemiyoruz

Atık kağıtların geri kazanılmasının çevreye ve ekonomiye büyük katkıları olacağını söyleyen Xerox Türkiye Genel Müdürü Burak Özer “Kişi ve kuruluşlar ne kadar duyarlı görünse de çevre için ekstra bir maliyet ödemek istemiyor. Normal ofis kağıdından sadece yüzde 15-20 oranında pahalı olan geri dönüştürülebilir kağıt ülkemizde tercih edilmiyor. Avrupa ülkeleri düzeyinde geri dönüştürülebilir kağıt kullanımı söz konusu olsa, aradaki bu fiyat farkı da olmayabilirdi.” dedi.

Orman varlıklarının korunabilmesi için geri dönüştürülebilir kağıt kullanımına büyük önem veren Xerox, ofis kağıdı temin ettiği kağıt fabrikalarının ham madde tedariklerini de sıkı denetim altında tutuyor. Selüloz ham maddelerini doğal orman alanı olmayan, ağaç tarımı yapılan, bir başka deyişle kesilmek üzere dikilen alanlardan elde etmeyen kağıt fabrikaları ile çalışmıyor.

Apple Avrupa’da 6.6 Milyar Dolarlık Yatırım Yaptı