Sosyal medya platformlarını engellemek gerçekten mümkün mü? Konuyla ilgili sorular her geçen gün daha fazla soruluyor. Hadi gelin merak edilen ayrıntılara birlikte göz atalım.
Bugüne kadar birçok devletin aklından sosyal medya platformlarını engellemek gelmiştir. Böylece vatandaşların bu tür platformları kullanmamaları sağlanmak isteniyor. Peki sadece bu tür yasaklar getirmek yeterli mi? İran örneğinden gidecek olursak aslında bunun yetersiz olduğunu rahatlıkla görebiliriz.
İran İstatistik Merkezi tarafından yapılan araştırmalara göre 15 yaş ve üstü İranlıların yüzde 65 gibi bir bölümü en az 1 tane sosyal medya platformuna üye. Ülkede birçok sosyal medya sitesi yasaklı. Buna rağmen çok ciddi bir kullanım söz konusu. Bu durum aslında bizlere sosyal medya sitelerini yasaklamanın imkansız olduğunu gösteriyor.
Sosyal medya platformlarını engellemek bu yüzyılda imkansız
Şu anda İran içerisinde WhatsApp ve Instagram gibi platformları kullanmak serbest. Ancak Twitter, Facebook ve Telegram yasaklı. Özellikle Arap Baharı gibi bazı toplumsal eylemlerin olmaması için Twitter yasaklı halde bırakılıyor. Buna rağmen Twitter platformuna bile ciddi bir giriş var.
Ortaya çıkan son detaylara göre Nisan 2018 tarihinde erişim engeli getirilen Telegram, VPN yardımıyla kullanılıyor. Hatta rakamların çok uçuk olduğunu bile söyleyebiliriz. Telegram anlık mesajlaşma uygulaması üzerinden günde ortalama 15 milyar mesaj gönderiliyor. Ayrıca yaklaşık olarak 45 milyon kullanıcının olduğu biliniyor.
Xiaomi, Deprem İzleme teknolojisi patentini aldı
Türkiye’de de erotik sitelere girmek normalde yasak. Ancak çeşitli araçlar yardımıyla rahatlıkla bu tür sitelere girilebiliyor. Yine aynı şekilde Hindistan’da TikTok platformunu yasaklama kararı bile alınmıştı. Ancak buna rağmen birçok kişi yine uygulamayı kullanmayı başardı. Kısacası özellikle 2021 yılında herhangi bir uygulamayı yasaklamak sorunları çözmüyor gibi görünüyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?