Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar sonrasında, sosyal medya şirketlerini Türkiye’deki durumu merak konusu oldu. Türkiye’de temsilci bulundurmayan bu şirketlerin faaliyetleri engellenecek mi?
Sosyal medya platformları Türkiye’de tamamen engellenip kapatılabilir mi? Cumhurbaşkanı’nın son açıklamalarıdan sonra bu ihtimal üzerinde konuşulmaya başlandı. Meclisi, sosyal medya servisleri için yasalar geliştirmeye davet eden Cumhurbaşkanı’nın yorumları büyük dikkat çekti.
Sosyal medya platformları Türkiye’de gündeme oturdu
Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, dördüncü çocuğunun doğum haberini Twitter üzerinden duyurmasının ardından habere gelen bazı çirkin yorumlar ülkede tepki toplarken, bu yorumları yaza kişiler de tutuklandı. Olay üzerine düşüncelerini dile getiren Cumhurbaşkanı, sosyal medya platformlarının çirkin bir hal aldığını hatırlatarak, bu durumun Türkiye’ye yakışmadığının altını çizdi ve sosyal medya servisleri için ciddi bir regülasyon uygulanmasını isteyerek TBMM’yi yasa hazırlamaya davet etti.
Cumhurbaşkanı, Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Netflix gibi yabancı menşeli servislerin Türkiye’de temsilcisinin bulunmamasının da hem hukuki hem de vergi açısından sorular doğurduğunu hatırlattı. Türkiye’yi muhatap almayan şirketlerin Türkiye’de iş yapamayacağının altını çizdi.
Cumhurbaşkanı’nın uyarıları üzerine, Ulaştırma Bakanlığı’nın sosyal medya şirketleri için yeni bir yasa teklifi hazırlamaya başladığı da dile getiriliyor. Hazırlanacak yasanın detayları henüz belli değil. Ancak Cumhurbaşkanı’nın çizdiği özeti dikkate alırsak, ilgili yasalara uymayan şirketlerin Türkiye’ye yayın yapması da engellenebilecek. Bu aynı zamanda bu şirketlerin Türkiye’deki reklamverenlerden gelir elde edemeyeceği anlamına da geliyor.
TikTok Play Store üzerinden kaldırıldı!
Benzer yasalar Avrupa’da da bulunuyor. Özellikle Avrupa Komisyonu ABD’li teknoloji ve sosyal medya şirketlerini Avrupa’daki kazançlarının vergisini ödememesinden şikayetçi. Ayrıca, Avrupa yasalarına uygun davranmayan servislerin kapatılması konusunda da ısrarcı. Benzer şekilde zorlayıcı ve yüksek mali profilli cezaların Türkiye’de de yürürlüğe girmesi mümkün görünüyor.
Peki siz bu tartışma hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkiye, sosyal medya şirketlerine artık sert kurallar koymalı mı?