Sony Mobile Türkiye’ye elveda demeye hazırlanıyor

sony mobile

#İŞBİRLİĞİ

Son yıllarda akıllı telefon sektöründe çok kan kaybeden Sony, Türkiye pazarından çekilmeye hazırlanıyor. İşte Sony Mobile hakkındaki son iddialar.

Akıllı telefon pazarında acımasız bir rekabet mevcut. Dolayısıyla çağa ayak uyduramayan üreticiler, iflas etmeye mahkumlar diyebiliriz. Geçmişe dönüp baktığımızda zirveye oynayan pek çok ismin, şimdilerde mazi olduğunu görebiliriz. Nitekim önümüzdeki dönemde Sony Mobile da mazideki isimler arasına katılacak gibi görünüyor.

Sony Mobile Türkiye pazarından çekiliyor

Geçtiğimiz yılın hemen başlarında önemli bir iddia ortaya atılmıştı. Sony’nin Türkiye’deki akıllı telefon satışlarını sonlandıracağı ve ülkemizdeki kurumsal faaliyetlere (akıllı telefon bölümü için) son vereceği dile getirilmişti. Fakat bu iddialar pek de doğru çıkmadı. En azından şimdiye kadar.

sony mobile 1

2019’un son çeyreğine gelmiş olmamıza karşın Sony hala ülkemizdeki pazarı terk etmiş değil. Fakat bu durum Japon teknoloji devinin ilelebet Türkiye pazarında kalacağı anlamına da gelmiyor.

Öncelikli olarak şunu kabul etmemiz gerekiyor. Sony’de işler hiç de yolunda gitmiyor. Japonya merkezli teknoloji devi, önümüzdeki dönemde sadece Türkiye pazarından değil, global pazardan da çekilmek zorunda kalabilir.

İşler pek de istenildiği gibi gitmiyor

Sony Mobile son yıllarda muazzam bir kayıp yaşadı. Modern tasarım çizgisine ayak uyduramayan şirket, kalın ve çirkin çerçevelerde ısrarcı olunca, hali hazırdaki müşteri kitlesini de kaybetti.

sony mobile 2

Sony’nin akıllı telefon pazarında yükselmesinin önündeki bir diğer engel de katı fiyat politikasıydı. Genel olarak ürettiği telefonlar için Pazar ortalamasının üzerinde bir etiket talep eden Sony, bunun bedelini biraz ağır ödedi.

Sonuç olarak Sony akıllı telefon pazarındaki etkisini büyük oranda kaybetti. Artık eski popülaritesinin çok uzağında olan üretici, daha fazla zarar etmemek adına pazarlama ağını daraltma kararı almıştı.

Sızıntı dünyasının güvenilir isimlerinden Evan Blass’ın söylemlerine bakacak olursak, Sony’nin gözden çıkardığı ilk pazar ise Türkiye oldu.

Türkiye’den çekilmek doğru bir karar

Alınan kararı Sony açısından değerlendirdiğimizde, Türkiye pazarından çekilmenin hayli yerinde bir söylem olduğunu belirtebiliriz. Çünkü günümüzde ciddi anlamda Sony akıllı telefon kullanan kalmadı. Çevrenize çıkıp baktığınızda, Sony telefon kullanan birini görme şansınız ciddi anlamda çok düşük.

sony mobile 3

Hatta bir tık ileri gidip, sokaktan rastgele 100 kişi çevirseniz, Sony akıllı telefona rastlama şansınız yüzde 1’i geçmez. Dolayısıyla böyle bir tablo ile karşı karşıyayken, Sony Mobile’ın Türkiye’den çekilmesi son derece mantıklı bir karar gibi duruyor.

Elbette bu sadece bir başlangıç. Muhtemelen diğer ülkelerde de durum pek farklı değil. Dolayısıyla çok da uzak olmayan bir gelecekte, Sony’nin akıllı telefon sektöründen tamamen çekildiği haberini alabiliriz.

Daha vahimi ise Sony’nin pek çok sektörde geri sarmaya başlamış olması. Şu anda şirkete PlayStation haricinde ciddi bir gelir kaynağı sağlayan ürün yok diyebiliriz. Elbette bu da başka bir yazının konusu.

En iyi ses performansına sahip telefonlar için tıklayın


Yorumlar kapatıldı.