Sonunda gerçek oluyor! Maskelere çip takılacak!

TSMC, Japonya'da ilk çip fabrikasını kurma planlarını duyurdu

Ülkemizde bir dönem gündemi en çok meşgul eden “maskeler de çip var mı” sorusunun yanıtı artık değişiyor.

Sonunda gerçek oluyor! Maskelere çip takılacak! Korona virüs salgınıyla birlikte gündelik hayatın yeni normallerinden biri haline gelen cerrahi maskeler, aslında bugüne kadar yüz milyonlarca insanı Covid-19’a yakalanmaktan, yüz binlercesini de bu hastalık yüzünden ölmekten kurtarmıştır.

Bunun yanı sıra, hiçbir önemli rahatsızlık yaşatmasa da, bu maskeler sayesinde yine milyonlarca insan ya hastalığı hiç hissetmeden ya da çok hafif semptomlarla atlatabilmiştir. Bununla birlikte özellikle bir dönem çığ gibi büyüyen ve arkasına sosyal medyanın trol ordusunu alan “maskelerde çip var” savunucuları, sonunda bir bakıma haklı çıkabilecek. Ancak bu çipler hiç de bekledikleri gibi olmayacak.

1 1

Sonunda gerçek oluyor! Maskelere çip takılacak!

Northwestern Üniversitesi tarafından geliştirilen ve N95 tipi cerrahi maskelere entegre edilecek olan yeni sensörler sayesinde, maskeyi kullananların kalp ritmi, kalp atış hızı, stres seviyesi, oksijen miktarı gibi birçok veri takip edilebilecek. Her ne kadar şu an için detayları verilmese de, muhtemelen bir uygulama üzerinden takip edilecek olan bu veriler, kişinin sağlığı hakkında da anlık olarak bilgi almasına yardımcı olacak.

Tabi bunun daha başlangıç olduğunu belirtelim. Henüz prototip aşamasında olan ve FaceBit ismi verilen bu maskeler, ilerleyen zamanlarda çok daha faydalı verileri takip etme ve gerekli olması halinde işleme yeteneğine kavuşacak. Bu da en başta, gününün büyük çoğunluğunu hastanelerde geçirerek türlü hastalıklar karşısında savunması kalan sağlık çalışanları olmak üzere, milyonlarca insanın hayatını olumlu yönde etkileyecek.

Hintli sanatçı devasa çizimiyle Guinness Dünya Rekoru’nu kırdı