Snapdragon 855 tanıtıldı! Dağ fare doğurdu!

sd 855

#İŞBİRLİĞİ

Uzun bir süredir merakla beklenen Qualcomm’un yeni nesil üst düzey yonga seti Snapdragon 855 sonunda tanıtıldı. Peki bu yonga seti beklentileri ne derece karşılayabilecek? İşte yanıtı.

Akıllı telefon sektöründeki önemli oyunculardan biri olan Qualcomm, geçtiğimiz günlerde düzenlediği etkinlikle yeni nesil üst düzey yonga setini tanıttı.

Bir süredir Snapdragon 8150 ismiyle gündemi meşgul eden üst seviye yonga seti, tahmin edildiği üzere Snapdragon 855 ismi ile kullanıcıların karşısına çıkacak.

Qualcomm tarafından paylaşılan bilgilere göre, Snapdragon 855 içerisinde 2.84 GHz hızında 1 adet Kryo 485 Gold (Cortex-A76 eşdeğeri), 2.42GHz hızında 3 adet Kyro 485 ve 1.80 GHz hızında 4 adet Kryo 485 Silver (Cortex A-55 eşdeğeri) çekirdeği yer alacak. Yonga seti GPU tarafında ise Adreno 640’tan beslenecek.

Her ne kadar çekirdek dizilimi farklı olsa da bu veriler size bir yerden tanıdık gelebilir. Bunun için çok fazla araştırma yapmaya gerek yok. Qualcomm’un yeni nesil yonga seti, CPU tarafında Huawei’nin Kirin 980’i ile büyük benzerlikler taşıyor.

Hatırlanacağı üzere Kirin 980 de 2.6GHz hızında çalışan iki adet Cortex A76, 1.92 GHz hızında çalışan 2 adet Cortex A76 ve 1.8 GHz hızında çalışan 4 adet Cortex A55 çipinden güç alıyordu. Kirin 980 GPU tarafında ise Mali-G76 MP12 ile destekleniyordu.

Kısaca özetlemek gerekirse, Qualcomm yeni nesil yonga seti konusunda Huawei’den ilham almış diyebiliriz.

sd 8551

İndirme hızında bir değişim yok

Qualcomm’un yeni nesil yonga setinde odaklandığı bir diğer mevzu da 5G’ydi. Fakat SD855’in 5G üzerine verileri henüz paylaşılmadı. 4G baz alındığında 2Gbps indirme hızına ulaşan SD855, yükleme tarafında ise 360 mbps hıza ulaşabiliyor.

2018 amiral gemisi modellerinde kullanılan SD845 de indirme tarafında 2Gbps hıza ulaşabiliyordu. Yani mobil veri hususunda SD845 ile SD855 arasında önemli bir fark bulunmuyor.

İndirme hızlarında fark yaratmak için 5G destekli bir akıllı telefon almanız gerekiyor ki Qualcomm bunun üreticilere ek maliyetler getireceğini söyledi. Yani 2019’da 5G’li akıllı telefon için önemli bir fark ödemek zorunda kalabilirsiniz. Hali hazırda akıllı telefon fiyatları zaten yüksekken böyle birşeye ne derece ihtiyaç duyulacağı da ciddi bir soru işareti.

snapdragon 855

Yapay zeka tarafında da soru işaretleri mevcut

Gelelim Snapdragon 855 için kullanılan NPU ünitesine. Malum Huawei Kirin 980’de çift çekirdekli bir NPU ünitesi kullandığını açıklamıştı. Nitekim Mate 20 Pro etkinliğinde yapılan gösteriler de Kirin 980’in yapay zeka tarafında ne kadar başarılı olduğunu gözler önüne serdi.

Qualcomm ise SD855’in yapay zeka kabiliyetleri tarafında önemli bir gösteri sunmadı. Şimdilik bu yonga setinde bir AI ünitesi olduğunu biliyoruz. Fakat bu AI ünitesinin geçtiğimiz yıl SD845’te kullanılan üniteden ne derece başarılı olduğu belli değil.

Kısacası SD855’in yapay zeka tarafında da bazı soru işaretlerine ortam hazırladığı söylenilebilir. Görünen o ki Qualcomm AI bazlı uygulamaları akıllı telefon üreticilerinin becerisine bırakmış durumda. Elbette bu noktada üreticilerin çok fazla verimli olmasını beklemek doğru olmayacaktır. Sonuçta Huawei kendi ürettiği yonga seti üzerinde, kendi sınırlarını bilerek iş yapıyor. Ha keza Apple da öyle.

Fakat diğer üreticiler, Qualcomm’un çizdiği yol üzerinde ilerlemek zorundalar. Bu da ister istemez o yolda bazı sorunların çıkmasına neden olabilir.

snapdragon 855 2

Qualcomm 5G’ye bel bağlamış

Snapdragon 855 tanıtımından sonra şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Qualcomm’un yeni nesil yonga seti tamamen 5G odaklı bir proje olmuş. Açıkçası Qualcomm’un hız tarafında önemli iyileştirmeler yaptığını söyleyemeyiz.

7nm üretim teknolojisi ile geliştirilen SD855, bu alanda da rakipsiz değil. Keza A12 ve Kirin 980 de aynı üretim teknolojisine sahip.

Amerikalı çip üreticisi, yeni yonga setinde odağa 5G’yi almış. Fakat bunun için de üreticilerin maliyetinin artacağı belirtiliyor. Yani aynı telefona sırf 5G destekli diye çok daha fazla para ödememiz söz konusu. Üstelik 5G daha tam anlamıyla kullanıma sunulmamışken.

Belki konuşmak için henüz erken fakat Qualcomm, Snapdragon 855 ile beklentilerin gerisinde bir başlangıca imza attı.

Galaxy S10 çift ana kamerayla gelecek