Sıtma ilacının şaşırtıcı yan etkisi!

Sıtma ilacının şaşırtıcı yan etkisi!

Sıtma ilacı olarak bilinen bir ilacın kadınlarda POCS için kullanılabileceği ortaya çıktı. İşte tüm detaylar.

Yaygın bir antimalaryal ilaç, dünya çapında üreme çağındaki yüz milyonlarca insanı etkileyen bir endokrin bozukluğu olan polikistik yumurtalık sendromunu (POCS) tedavi etmek için de kullanılabilir. Araştırmacıların 14 Haziran tarihli Science dergisindeki raporuna göre, tekrarlanan dozlarda artemisinin aldıktan sonra PKOS’lu küçük bir grup kadında kan testosteron düzeyleri daha düşük ve yumurtalıklar daha sağlıklı görünüyor. Sonuçlar, sıtmaya, lupusa ve kansere karşı etkili olduğu bilinen artemisinin bileşiklerinin PCOS semptomlarını hafifletmek için de kullanılabileceğini gösteriyor.

Sıtma ilacının şaşırtıcı yan etkisi!

Araştırmada yer almayan Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü’nden endokrinolog Elisabet Stener-Victorin, Science’ın aynı sayısında bir bakış açısıyla şöyle dedi: Keşif, “PCOS tedavisinin manzarasını potansiyel olarak değiştirebilir”. “Daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacak olsa da, artemisininlerin PKOS için etkili çareler olarak keşfedilmesi yine de umut verici yeni bir yaklaşımı temsil ediyor.”

POCS’un yaygınlığına rağmen bu bozukluğa neyin sebep olduğu bilinmemekte. Doktorlar bunu, testosteron da dahil olmak üzere androjen adı verilen hormonların yüksek seviyelerine ve hastaların yumurtalıklarında çok sayıda küçük kistlere dayanarak teşhis ediyor. Tedaviler genellikle sivilce, aşırı kıllanma, düzensiz menstruasyon veya kısırlık gibi spesifik semptomları hedef alıyor. POCS’lu kişiler aynı zamanda tip 2 diyabet gibi metabolik durumlar açısından da daha yüksek risk altındadır. Ancak sıtma ilacı bu rahatsızlığa şaşırtıcı bir çare sunabilir.

Huawei MatePad 11.5 S tablet inceleme: Hem tablet, hem dizüstü deneyimi