Site hızı web siteleri için ne kadar önemli?

site hızı

Hangi kriterler sitelerin hızlı yüklenmesinde etkili olur? Site hızı neden önemlidir? Hosting seçerken nelere dikkat edilmeli?

Web sitelerinin barındırılmasına dair hangi kriterler sitelerin hızlı yüklenmesinde etkili olur? Site hızı neden önemlidir? Hosting seçerken nelere dikkat edilmeli? Tüm bunları yanıtlamadan önce sayfa hızı da denen site hızının tanımını yapmakta fayda var.

Site hızı, web sayfanızdaki içeriğin ne kadar hızlı yüklendiğinin saniye cinsinden ölçülmesi olarak bilinir. Site hızı; kodlamadan, kullanılan temadan, sayfaların büyük dosyalar içermesi gibi özelliklerinden, kullanılan tarayıcıdan, cihazdan, sitenin depolandığı sunucudan ve internet bağlantısından etkilenebilir.

1 6

Google; e-ticaret de denen online satış siteleri için site hızının 2 saniyeyi geçmemesini öneriyor. Aynı açıklamada kendisi için de yarım saniyenin altını hedeflediğini duyurdu.

Site Hızı Neden Önemli?

  • Araştırmalar; bir sitenin yüklenmesinin üç saniyeyi geçtiğinde, ziyaretçilerin % 40’nın siteyi terk edeceğini gösteriyor. Her ay 10.000 kişinin sitenizi ziyaret ettiğini ve sitenizin 3 saniyeden daha geç açıldığını varsayalım, bu, 4.000 kişinin sitenizden ayrılması yani ziyaretçilerinizin neredeyse yarısını kaybedeceğiniz anlamına gelir.
  • Google, site hızını arama motoru sonuçlarında bir sıralama faktörü olarak kullanır. Yani hızlı sitelerin üst sıralarda sıralanma ihtimali çok daha yüksektir.
  • Ziyaretçilerin sitenizden hemen çıkma ve sitenizdeki satış döngülerinin tamamlanma oranlarını Google’ın not aldığını ve bunların da sıralamanızı etkilediğini biliyor musunuz? Google’a göre, mobil sitelerin ziyaretçilerinin % 53’ü yüklenmesi üç saniyeden uzun süren sayfaları terkediyor. Sitenizde vakit kaybetmek istemeyenler hızlıca sitenizi terk ettiğinde Google, sitenizin kullanıcıların ihtiyaçlarına hitap etmediğini düşünüyor ve sitenizi arama sonuçlarında daha alt sıralara yolluyor.
  • 2019 sona ermek üzereyken Google tarafından yapılan bir başka açıklama geç yüklenen sitelerin işaretleneceği ve siteye girenlerin bu yönde bir uyarı ile karşılaşacağı yönünde.

2 4

Google’ı ve yukarıdaki açıklamaları dikkate almanız, sitenizin hızını önemsemeniz ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeye odaklanmanız elbette ki önemli. Peki nereden başlamalısınız?

Uzmanlar, site hızı söz konusu olduğunda en çok göz ardı edilen faktörlerden birinin hosting olduğuna inanıyor.

Hosting; web sitelerinin sunucu denen kesintisiz çalışmak için tasarlanmış, 7/24 internet bağlantısı olan gelişmiş bilgisayarlarda barındırılmasıdır. Ancak sadece depolama değil bir sitenin ziyaretçileri tarafından görüntülenebilmesi yani online olması için gereken teknolojik alt yapının sağlanması da hosting hizmetine dahildir.

Kısaca hosting; web sitenizin Dünya’nın her yerinden ulaşılabilir olması için, bir hosting firmasının sunucuları üzerinde kiraladığınız alandır.

Hosting seçimi madem site hızı ile yakından alakalı, hosting paketinizi seçerken fiyatı kadar üstünde durmanız gereken, fark yaratacak kriterlere göz atalım mı?

3

Hosting Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Web sitenizin güncel yazılım ve donanımlara sahip SSD sunucular üzerinde barınması önemli. Güçlü ve gelişmiş donanımlara sahip, köklü hosting firmaları ile çalışmaya dikkat edin.
  2. Sitenizin barındığı sunucunun hedef kitlenizle aynı ülkede bulunduğundan emin olmalısınız. Sunucu lokasyonu site hızı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir yani sunucunuzdan çok uzakta bulunan ziyaretçileriniz için siteniz daha geç yüklenecektir.
  3. Uptime oranı da denen kesintisiz çalışma süresi; sitelerin depolandığı sunucuların kullanılabilir ve çalışır durumda olduğu süre olarak bilinir. Sitenizin sürekli erişilebilir olması için uptime oranı % 99’dan düşük hosting firmalarını tercih etmemeniz önerilir.
  4. Seçtiğiniz hosting firmasının hızlı ve etkin cevaplar alabileceğiniz bir teknik destek ekibine sahip olması, ilerde karşılaşabileceğiniz olası sorunlarla stres yaşamadan baş etmenizi sağlar.
  5. Seçtiğiniz hosting firması kadar satın aldığınız hosting planı ya da hosting paketi de web sitenizin performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

    Örneğin, günde 1000’den az ziyaretçiye sahip siteler için, paylaşımlı hosting uygun bir tercihtir.

    Ancak, büyük miktarda trafik çeken bir siteniz varsa ya da siteniz video akışı veya özel uygulamalar gibi çok fazla veri gerektiriyorsa, paylaşımlı hostingin sınırlı bant genişliği ve RAM’i, sitenizin performansının düşmesine ve olumsuz kullanıcı deneyimine sebep olacaktır.

  6. Altı ay ya da birkaç yıllık periyotlarda satın alındığından, hosting aslında sunucu üzerinde siteniz için bir alanı kiralamanız anlamına gelir. Bir hosting paketi aldığınızda o alanı satın almış olmazsınız: Belirli periyotlarla hosting paketinizi yeniler yani paketinizin süresi bittiğinde yeniden ödeme yapar ve sitenizin online kalmasını sağlarsınız. Dikkatli olmanız gereken nokta; bazı hosting firmalarının yenileme fiyatları yüksek olacak şekilde, büyük indirimler ve cazip kampanyalar sunmasıdır. Başlangıçta ucuz olduğu için sevinerek satın aldığınız bir hosting paketi, yenileme zamanı geldiğinde başlangıç fiyatından oldukça farklı bir ücretle karşılaşmanıza neden olabilir.

4

Sitenizi hızlandırmak için dosyalarınızı sıkıştırmak ve önbellek eklentisi kullanmak gibi başvurabileceğiniz birçok yöntem olabilir. Ancak en büyük etkenlerden birinin siteniz için aldığınız hosting hizmeti olduğunu unutmamalı, hosting seçiminde yukarıdaki kriterleri göz önününde bulundurmalısınız.

5