Oslo’da bulunan Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü, son bir yılın Soğuk Savaş’tan bu yana silahlı çatışmalarda en çok ölümün yaşandığı yıl olduğunu açıkladı. Küresel gerginlikler ülkeleri silahlanmaya teşvik ediyor. Barış Araştırma Enstitüsü, dünyanın en büyük ilk 100 silah üreticisinin satışlarda artış kaydettiğini açıkladı.
Son yıllarda askeri harcamaları düşüren NATO üyesi ülkeler bile askeri harcamalara devasa bütçeler ayırmaya başladı ve silahlanma yarışına dahil oldu.
Dünyanın süper askeri güçleri uzun yıllardır birbirleriyle direkt olarak savaşmaktan kaçınıyorlar. Çünkü birinci ve ikinci dünya savaşlarının getirdiği yıkım ve dehşet verici ölüm rakamları onlarca yıldır hafızalardan silinmiyor. Ancak son yıllarda işler biraz değişti. Çin’in yükselişi, Suriye ve Irak’taki iç savaşlar, Ukrayna-Rusya gerilimi, Kuzey Kore ve ABD arasındaki nükleer kriz ve körfez ülkelerinde tırmanan gerilim tüm dünyada büyük bir paranoyaya sebep oldu. Hâl böyle olunca tüm dünyada askeri harcamalara ayrılan bütçe arttı ve silahlanmaya yarışı hızlandı.
ABD, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tüm dünyanın jandarmalığına soyundu. Ancak ABD’nin tüm çabalarına rağmen başta Rusya ve Çin olmak üzere birçok ülke uluslararası alanda yeni bir liderlik yapısına doğru ilerliyor.
ABD, şimdilik NATO üyesi ülkelerin askeri ihtiyaçlarını karşılıyor. Ancak 2016 ABD başkanlık seçimi ile yönetime gelen Donald Trump, müttefikleri dahil birçok ülkeye güven vermiyor. Trump yönetiminin daha önceden kestirilemeyen davranışları nedeniyle NATO ülkeleri de dahil olmak üzere birçok ülke alternatif silah üreticilerine yöneliyor ve milli savunma sanayisi fikri üzerinde yoğunlaşıyor.