Siber saldırıya uğrayanlar ne yapmalı: İşte uzmanından tavsiyeler

Bu zararlı yazılım Rusya saldırı yöntemleri Zero Day Initiative

Herhangi bir şekilde güvenlik açığı nedeniyle siber saldırıya uğrayanlar neler yapmalı? Sizler için bu konuyu uzmanından öğrendik.

Herşeyin dijitalleşmesi ile birlikte siber saldırıya uğrayanlar giderek artış gösteriyor. Bu artışın en önemli nedeni kullanıcıların yeteri kadar dikkatli olmamasından kaynaklanıyor. Kullanıcı hatasının böylesine fazla olması veri kayıplarına neden oluyor. 2000’li yılların başlarında fotoğraf ve videoları kurtarmak için hizmet alınıyordu.

Günümüzde ise daha çok büyük firmaların verileri ele geçirilmek isteniyor. Böylece onlardan alınan fidye devasa miktarlara ulaşabiliyor. Siber korsanlar bu durumun farkında olduğu için zaten daha çok devasa boyutlardaki şirketlere saldırıyor.

Siber saldır karşısında destek almak önemli

Siber güvenlik uzmanları tarafından yapılan değerlendirmelerde hackerlara karşı çok savunmasız olduğumuz ifade ediliyor. Ayrıca herhangi bir saldırı ile karşılaşıldığında Türkiye’deki birçok kişi ne yapacağını tam olarak bilmiyor. Genellikle kişisel çabalarla veri kurtarılmaya çalışılıyor.

siber saldırıya uğrayanlar

Bildiğiniz üzere siber saldırganlar herhangi bir web sitesini gözlerine kestirirse onu mutlaka bir şekilde ele geçiriyor. Ayrıca sadece web sitesi olmak zorunda değil. Aynı zamanda başka veriler ve sunucular olabilir. Hepsinde de çok değerli bilgiler yer alıyor ve o bilgileri ele geçirmek önemli kazanç sağlayabiliyor. Bilgisayar korsanları için veriler en büyük kaynak konumunda.

Tüm bunlara ek olarak hem kişilerin hem de şirketlerin finansal hesaplarına ulaşmak mümkün. Bunun farkında olan hackerlar bazı saldırılarda o bilgilere ulaşabiliyor. Veri kurtarma hizmetleri konuyla alakalı çeşitli çalışmalar yürütüyor. Fakat siber güvenlik uzmanlarının en büyük tavsiyesi mutlaka profesyonel bir destek almaları.

Türk Telekom’dan Siber Güvenlik Zirvesi

Peki siz hacker saldırısı ile karşılaşırsanız nasıl bir tepki verirsiniz? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.