SAR değeri nedir? Sağlığımıza zararları nelerdir?

sar değeri nedir 3

#İŞBİRLİĞİ

Genel olarak akıllı telefon satın alırken dikkat edilen ölçütlerden birisi de SAR değeridir. Peki SAR değeri nedir, sağlığımıza zararları nelerdir? İşte yanıtı.

Günlük hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan cep telefonları, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Muhtemelen bu cümleyi daha önce de pek çok defa duymuş olabilirsiniz. Çünkü akıllı telefonların çevresine yaydığı radyasyon yüzünden insan sağlığını tehdit ettiği bilinen bir gerçek.

Peki akıllı telefonlar insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyorsa neden yasaklamıyor? Cevabı basit. Çünkü akıllı telefonlara varana kadar çok daha ciddi sayılabilecek pek çok unsur var. Örneğin otomobillerin egzozundan çıkıp atmosfere karışan ve insanların bir şekilde soluduğu gazlar bizlerin sağlığını daha çok tehdit ediyor.

Dolayısıyla akıllı telefonların insan sağlığını tehdit ettiği doğrudur. Fakat bu tehdit öyle kısa vadede, önemli sorunlara neden olacak kadar mühim değil. Bunu nereden mi biliyoruz? Tabi ki akıllı telefonların SAR değerlerinden. Peki SAR değeri nedir? Önce bu sorunun yanıtını verelim.

sar değeri nedir 2

SAR değeri nedir?

SAR değeri nedir sorusunun en basit cevabı, insan vücudunun telefondan çıkan radyasyonu emme oranıdır diyebiliriz. Türkçe karşılığı Özgül Soğurma Oranı olan SAR, mobil cihazlar tarafından üretilen elektromanyetik enerjinin, 1 kilogram vücut dokusu tarafından ne kadar emildiğini gösterir.

SAR değerinin birimi watt/kilogram’dır. Eğer bu değer çok yüksek rakamlara ulaşırsa insanlar için geri dönüşü olmayan sağlık sorunları ortaya çıkabilir. İşte tam olarak bu sebepten ötürü, bazı ülkeler ya da bölgeler akıllı telefon üreticilerine belirli sınırlandırmalar getirmiştir.

Örneğin bu sınır ABD’de 1.2 w/kg iken Avrupa’da ise 2 w/kg’dir. Çin’de ise bu oran biraz daha yüksektir. Ülkemizde de Avrupa kriterleri baz alındığı için SAR oranı 2 w/kg olarak belirlenmiştir.

Peki bu değerin üzerine çıkılırsa ne olur? Hemen belirtelim. Eğer herhangi bir üretici bu SAR değerinin üzerinde bir mobil cihaz geliştirirse, Türkiye ya da Avrupa’da satışa sunamaz. Sunmak için de gerekli sertifikaları alamaz.

sar değeri nedir 1

Çakma Çin malı telefonlara dikkat!

Sar değeri nedir sorusunun yanıtını verdiğimize göre akıllı telefon alırken dikkat etmemiz gereken unsurlara değinelim. Malum, pek çok marka telefonlarını daha satışa sunmadan SAR değerlerini açıklıyor.

Yani Huawei, Xiaomi, Samsung, LG, Apple, Sony, HTC ya da Nokia gibi markalardan satın aldığnız telefonlar için telaşlanmanıza gerek yok. Fakat TV ekranlarında da reklamları çıkan 500 TL gibi absürt fiyatlardan satılan çakma iPhone, çakma Samsung telefonlara dikkat etmek gerekiyor.

Çünkü bu telefonlar tamamen kaçak. Hem üretimi, hem de pazarlanması. Dolayısıyla herhangi bir denetlemeye de tabi tutulmuyorlar. Bahse konu bu telefonların nasıl bir SAR değerine sahip olduğu da bilinmiyor.

Sonuç olarak sağlığınızdan olmamak için bu tarz telefonlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz.

sar değeri nedir

SAR değeri ne zaman artar?

Gelelim SAR değeri ile ilgili bir diğer konuya. Malum, telefonların yaydığı SAR değeri her zaman aynı olmuyor. Örneğin telefonla konuşurken SAR değeri maksimum seviyelere yükseliyor. Ayrıca telefonunuzun çekim gücü de SAR değerini doğrudan etkileyen bir unsur.

Örneğin telefonunuz az çekerken görüşme yapıyorsanız, SAR değeri normalin de üzerine çıkıyor. Yani telefonun az çekmesi, SAR değerini arttıran bir etken diyebiliriz.

Ayrıca baz istasyonlarının bulunduğu bölgelerde ya da stat, konser alanı gibi kalabalık bölgelerde de SAR değeri normalin çok üzerine çıkabiliyor.

Sonuç olarak özetlemek gerekirse, SAR değeri insan sağlığını kısa vadede olmasa bile uzun vadede direkt olarak etkileyebiliyor. Bu etkiler arasında ölüme yol açabilecek unsurlar da mevcut. Siz siz olun satın aldığınız akıllı telefonun SAR değerine dikkat edin.

Radyasyon önleyici kılıf ve çipler işe yarıyor mu?